Any Day Now | 1969


Elvis levytti ainoastaan yhden legendaarisen amerikkalaisen säveltäjän, pianistin, sovittajan ja tuottajan Burt Bacharachin (yhdessä Bob Hilliard'in kanssa) kirjoittaman kappaleen, mutta tässä kohti laatu korvasi määrän, sillä Any Day Now on yksi Presleyn hienoimpia levytyksiä. Eikä vähiten siitä syystä, että helmikuussa 1969, se tallentui nauhalle, paikassa, jossa Bacharachin muitakin klassikkoja synnytettiin, nimittäin Memphisin American Sound Studiolla.

Kuusinkertaisen Grammy-palkinnon ja kolminkertaisen Oscar-voittajan kappaleita on levyttänyt yli 1000 eri artistia, muun muassa Dusty Springfield, Dionne Warwick, Aretha Franklin, Tom Jones ja The Carpenters. Hänen kynästään ovat syntyneet lukuisat klassikot, kuten The Look of Love, Raindrops Keep Fallin' on My Head ja I Say A Little Prayer.

Elvis laulaa niin avoimin tuntein, että en ole kuullut sellaista hänen levytyksillään ennen tai sen jälkeen. – rock-kriitikko, Greil Marcus

Chuck Jacksonin alkuperäislevytys löytyy vuodelta 1962 ja isoimman hitin siitä teki vuonna 1982 Ronnie Milsap. Kappaleesta löytyy lukuisia levytyksiä vuosien varrelta, mutta Elviksen version ei tarvitse hävetä niiden rinnalla – päinvastoin. Iso kiitos siitä kuuluu tietenkin myös Chips Momanin näkemykselliselle tuotantojäljelle ja studion huippumuusikoille.

Kuriositeettina mainittakoon, että Chuck Jackson julkaisi vuonna 1966 albumillisen Elviksen hittejä, nimellä Dedicated to the King.

Meikäläisittäin ovat kappaleen levyttäneet nimellä Elän hetken Danny & Jaakko Salon orkesteri, Agents & Vesa Haaja ja viimeisimpänä, vuonna 2021, Jani Matti Juhani.

Kappale päätyi In The Ghetto -hittisinkun B-puolelle ja pitkäsoitolle From Elvis In Memphis (1969), jota pidetään Presleyn yhtenä vahvimmista albumikokonaisuuksista – jopa vahvimpana.

Lue myös blogi: Don't Cry Daddy/In The Ghetto | 1970


Elvis harjoitteli kappaletta, vähän yllättäenkin, vielä kolme vuotta levytyksen jälkeen, ennen elokuun 1972 Las Vegas -sesonkia, mutta valitettavasti sitä ei kuitenkaan koskaan esitetty livenä.

Shane BrownReconsider Baby – Elvis Presley: A Listener's Guide:

"Bob Hilliardin ja Burt Bacharachin kirjoittamassa Any Day Now'ssa on hankala, vaikeasti laulettava melodia, mutta Elvis näyttää liikkuvan sen ympärillä vaivattomasti. Kappaleen silta antaa vaikutelman tempon laskusta, mutta se on vain riisutun instrumentoinnin luoma illuusio. Elviksen esitys onnistuu säilyttämään osan Chuck Willisin alkuperäisessä versiossa olleista soul-elementeistä, mutta näyttää myös yhdistävän ne lauluun, joka selvästi ammentaa vaikutteita Tom Jonesista, joka oli julkaissut oman versionsa hänen Green Green Grass of Home -LP:llään, vuonna 1967. Vaikeasta, kulmikkaasta melodiasta huolimatta Elvis harjoitteli kappaletta live-esityksiä varten muutama vuosi myöhemmin, vaikka se ei koskaan päässyt lavalle asti."

Paul Simpson, The Rough Guide to Elvis:

"Elvis tietää, että hänen rakkaansa tulee hylkäämään hänet ja että 'sininen varjo' laskeutuu kaupungin ylle, mutta hän on silti tunteistaan huolimatta päättänyt jättää naisen. Kun kappale lähestyy loppuaan, hänen huutonsa 'Älä lennä pois, kaunis lintuni!' muuttuu toistuvaksi, intohimoisemmaksi ja epätoivoisemmaksi, leikaten läpi ylenpalttisen orkesteritaustan. Niin voimakas kuin loppuhuipentuma onkin, se ei aivan vastaa väliosan kauneutta, kun instrumentointi riisutaan ja jäljelle jää vain Elvis, joka kuulostaa siltä kuin hän laulaisi sinulle henkilökohtaisesti – herkästi ja tarkasti, mikä on aidosti liikuttavaa."

Burt Bacharach menehtyi kotonaan Los Angelesissa 8.2.2023, 94-vuotiaana.

Any Day Now | American Sound Studio, Memphis, Tennessee | 21.2.1969

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille.

MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال