Charro! | 1968


Vahvasti ajan spagettiwesterneiltä vaikutteita ottanut Charro! esitteli vuonna 1969 uudenlaisen Elviksen parransängessään ja rujossa cowboyhabituksessaan: "A different kind of role... A different kind of man", kuului leffajulisteen raflaava iskulause.

Ei edes New Yorkissa syntyneen säveltäjän, sovittajan ja orkesterinjohtaja Hugo Montenegron (2. 9.1925–6. 2.1981) musiikki ja sovitukset yksistään riittäneet kannattelemaan pieneen budjettiin, sensuroituihin kohtauksiin, kehnoon ohjaukseen ja Elviksen poissaolevaan näyttelemiseen sortuvaa, sinänsä mielenkiintoiset puitteet tarjoilevaa elokuvaa. 

Montenegro on erityisen tunnettu siitä, kuinka hän sovitti uudelleen Ennio Morriconen sävellyksiä Sergio Leonen elokuviin. Hänen versioistaan tuli suosituimpia kuin alkuperäiset elokuvasovitukset.

Charro! oli vain halpa yritys kopioida Sergio Leonen nerokkaita väkivaltaoopperoita villin lännen myyteistä. Sen myötä vaipui unohduksiin myös nimibiisi, joka on yksi Elvis-leffojen parhaista. Kappaleen kirjoittivat Billy Strange ja Mac Davis, joista jälkimmäinen oli myös vastuussa Elvis-klassikosta In The Ghetto.

Helmikuussa 1969 julkaistu single Memories/Charro saavutti Billboardin Hot 100 -listalla sijan 35.

"Elokuvan tunnuslaulu, joka kuullaan alkutekstien aikana, on epätavallinen ja dramaattinen, ja sovittaja Hugo Montenegro käyttää säästeliäästi suurta orkesteritaustaa, jonka jousien, pianon ja puhaltimien hyödyntäminen sen alkuosassa on silmiinpistävää. Se on poikkeuksellinen kappale, joka tarjoilee kiehtovan välähdyksen Presleyn tulkinnallisesta otteesta suureen dramaattiseen balladiin, jollaisia häneltä ei juurikaan aikaisemmin ollut kuultu." – Robert Matthew-Walker (Elvis Presley – A Study In Music, 1979)

Charro! julkaistiin singlen B-puolella, jonka A-puolelta löytyi Elviksen vuoden 1968 Comeback Special -tv-show'hun tehty Memories, joka oli myös kaksikon Strange/Davis -käsialaa.

Charro! jäi Elviksen leffauran erikoisuudeksi, hän laulaa elokuvassa ainoastaan sen tunnarin.

Charro! | Samuel Goldwyn Studio, Hollywood | 15.10.1968

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال