Gillian Welch | Elvis Presley Blues

Elvis Presley Blues löytyy vuonna 2001 julkaistulta albumilta Time (The Revelator). Albumi on äänitetty Nashvillessa, RCA Studio B:llä, jossa myös Elvis levytti paljon.

Arvostettu yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Gillian Welch (Wikipedia) on kirjoittanut yhden hienoimmista ja tarkkanäköisimmistä Elvis-tribuuteista, nimeltään Elvis Presley Blues. Jo klassikoksi muodostunut kappale on kerännyt huomiota muun muassa Tom Jonesin upean tulkinnan kautta. Hän äänitti sen vuoden 2015 albumilleen Long Lost Suitcase. Tomppa työskenteli laulun parissa tuottajansa Ethan Johnsin kanssa, mutta kesti muutaman vuoden ennen kuin se aineellistui:

"Teimme sen hyvin samalla tavalla kuin hän (Welch) teki sen, eikä siinä tehty mitään erilaista", on Tom Jones kertonut haastattelussaan. "Joten Ethan sanoi: 'Katsotaan, istutaan asian päällä hetki ja ehkä keksimme jonkun idean.' Ja sitten eräänä päivänä hän sanoi: 'Mitä jos vain laulaisit sen? Valitse sävel, laula se, niin seuraan sinua ja katsotaan mitä tapahtuu.'"

Videolla Welch nähdään äänittämässä kappaletta RCA Studio B:llä. Paikka on nyttemmin restauroitu ja toimii museona sekä myös edelleen äänitysstudiona. Siellä ovat lukuisat artistit levyttäneet hittejään ja klassikkojaan. Elviksen osalta muun muassa sellaiset kiveen hakatut tulkinnat kuten A Big Hunk o' Love, It's Now or Never, Are You Lonesome Tonight ja Little Sister.

Musiikkitoimittaja Pekka Laine soitii Welchin version taannoin Ihmemaa-ohjelmassaan, ja kertoi siitä seuraavaa:

"Uskallan väittää, että tällaisia kappaleita ei ole kovin montaa. Täydellisesti onnistunut laulu laulajasta, joka oikeasti kertoo siitä laulajasta kuka hän oli, mitä teki ja miksi tärkeä. Kappaleita, joissa esimerkiksi nimessä tai tarinassa vilahtaa joku artisti, niitä on paljon, mutta niissä aihetta lähestytään aina mutkan kautta. Yleensä ne ovat lauluja lauluntekijän lempiaiheesta, eli hänestä itsestään.

No, Gillian Welch on erinomainen lauluntekijä ja laulaja, toisaalta myös sitaateissa voisi sanoa 'tutkija'. Eli Gillian on kolunnut, penkonut ja versioinut paljon vanhoja balladimuotoisia kertovia lauluja: hillbilly, blues, folk ynnä muita juttuja ja löytänyt tavan soveltaa klassisia kertovia tekniikoita omaan ilmaisuunsa. Lopputuloksena muun muassa veret seisauttava Elvis Presley Blues. Kieleltään kirkas, runollinen, myyttinen maalaus.

Hän tempaisi maailman pois mustasta ja valkoisesta. Heilutti taikasauvaansa. Heilutti sitä kuin pyörremyrskyä. Heilutti sitä kuin olisi melkein aikeissa katkaista sen. Heilutti kuin hurmossaarnaaja. Panoksena oma sielunsa.

Vau, mitä kamaa! Nämä sanat tulivat Joan Baezin suusta, samoin Tom Jonesin huulilta. Molemmat päättivät levyttää omat versionsa Gillianin laulajan muotokuvasta. Moderni pikkuklassikko siis. Ei kahta sanaa."

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال