Where Do You Come From | 1962


Elviksen leffat pursuavat pakahduttavan kauniita balladeja. Yksi sellainen on elokuvaan Girls! Girls! Girls! (1962) levytetty Where Do You Come From. Kappale leikattiin rainasta pois, mutta se kuitenkin sisällytettiin soundtrack-levylle sekä myös hittisinglen Return To Sender kääntöpuolelle.

Laulun kirjoittivat Bob Roberts ja Ruth Bachelor, joista jälkimmäinen on kertonut seuraavaa:

"Tapasin Elviksen ensimmäistä kertaa elokuvan Kid Galahad kuvauksissa ja pidin hänestä välittömästi. Minun on sanottava, että olin hieman epäileväinen (laulunkirjoittajan) työn suhteen, kun otin sen vastaan. En asettanut itselleni liian suuria toiveita.

Kappaleiden kirjoittaminen elokuvaan on erittäin kilpailtua liiketoimintaa Amerikassa. Sinun ei tarvitse lähettää vain sanoitusta ja melodiaa, vaan myös demo, ja demon on oltava korkealaatuinen. Yhteen elokuvaan on saatettu lähettää yli 300 demoa yli kymmeneltä eri kirjoittajalta, joten todennäköisyydet sinua vastaan ovat erittäin korkeat.

Mutta minulla oli yksi etu. Minulle oli kerrottu, että Elvis oli lyriikkahullu, että hän tarkasti jokaisen sanan, ja sanat todella myivät kappaleen hänelle. Hän halusi niiden tarkoittavan jotain, ja hän piti tunteellisista sanoituksista. Olin kuullut hänen laulavan Blue Suede Shoes, joten sanoin itsekseni: 'Todellako? Tämä poitsuko pitää hyvistä sanoituksista?'

Mutta huomasin, että se, mitä minulle oli kerrottu, piti paikkansa. Sanoitukset merkitsivät hänelle paljon, ja hän valitsi varmasti sentimentaaliset sanat. Hän oli itse asiassa hyvin tunteellinen ihminen. 

Toisin kuin jotkut ihmiset, hän ei koskaan puuttunut asiaan. Hän ei koskaan edes parantanut numeroa, ei koskaan muuttanut sitä. Itse asiassa, kun hän oli hyväksynyt demon, hän pysyi siinä. Hän toki lisäsi sanoihin merkitystä laulamalla niitä taivuttaen tai intonaatiolla, mutta siinä kaikki.

Saimme vain kolmen tai neljän viikon varoitusajalla kirjoittaa kappaleet elokuvaan (pidempään kuin Elviksellä kesti kuvata joitakin niistä!), ja sinun piti lähettää kahdeksasta kymmeneen demoa. Kyse ei ole vain sanoitusten ja melodian kirjoittamisesta, vaan sinun piti myös äänittää demot ja hankkia demoartisti, joka laulaa lähes samalla tyylillä kuin artisti, jolle kappale on tarkoitettu. Saatat myös joutua kirjoittamaan kolme tai neljä eri melodiaa, ennen kuin kappale on hyväksyttävä. Kirjoitin laulun Where Do You Come From ja minun piti kirjoittaa melodia uusiksi neljä kertaa."

Lähde: Writing For The King – The Stories Of The Songwriters (Ken Sharp, 2006)

Lisää Ruth Batchelor'ista ElvisMestan blogin Cotton Candy Land -yhteydessä.

Ruth Batchelor jukeboxin luona, taustalla Kid Galahad -elokuvan juliste.

Vuonna 2018 arvostettu ranskalainen laulaja-lauluntekijä ja ikoni Françoise Hardy nosti kappaleen yllättäen esille Pitchfork-lehden haastattelussa, jossa 74-vuotias artisti kertoi lauluista, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten:

"Elvis Presleyllä oli tärkeä vaikutus, ja me kaikki rakastimme häntä erittäin, erittäin, erittäin paljon. Kirjoitin kappaleen All Over the World, joka sai vaikutteita kyseisestä balladista niin paljon, että brittiläinen muusikko, jonka kanssa työskentelin, Charles Blackwell, sovitti kuorot takanani kuulostamaan täsmälleen samalta kuin [Presleyn taustalaulajat] Jordanairesit. Luulen, että sillä oli jotain tekemistä kappaleen menestyksen kanssa Englannissa. 1960-luvulla, kun hän ei esiintynyt, sanoin aina: 'Sinä päivänä, kun Elvis palaa lavalle, menen katsomaan hänen esityksensä.' Kun se tapahtui, 1970-luvun alussa, tein matkan Las Vegasiin. En ollut pettynyt ollenkaan. Olin ihmeissäni."

Paul Simpson kuvailee ansiokkaassa kirjassaan Elvis Films FAQ kappaletta hitaaksi ja kipeäksi balladiksi, joka alkaa vähän samalla tavalla kuin Elviksen 1950-luvulla levyttämä As Long As I Have You: "Kappale kiinnosti kuningasta. Hän leijuu sen läpi, melkein hypnotisoiden itsensä. Dudley Brooksin ylevä piano lisää siihen mystistä ilmaa."

Where Do You Come From | Radio Recorders, Hollywood | 27.3.1962

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال