Lukemattomien vähemmän innostavien ja samoja vanhoja lauluja hieman uusissa muodoissa toistelevien ”live”-, ”in person” - ja ”on stage” -albumien jälkeen Elvis ilahduttaa ystäviään taas välillä kunnollisellakin levyllä. Vaikka en kuullutkaan taannoista Promised Land -LP:tä, uskaltaisin väittää, että Today on jopa parasta Elvistä pitkään, pitkään aikaan. Merkittävimmät ja parhaat levynsä Elvis tietysti teki jo ajat sitten rock'n'roll-kaudellaan, mutta miestä on kyllä edelleen nautinto kuunnella silloin, kun hän on löytänyt itselleen istuvia kappaleita. Kuten nyt tällä Today-albumilla, jossa Elvis laulaa juuri hänelle parhaiten sopivaa musiikkia: kantrihenkisiä rockeja sekä balladeja.
Nopea T-R-O-U-B-L-E on menestynyt singlenäkin, eikä suotta, mutta vielä paremmin menestyisi kuin Elvikselle räätälintyönä tehty I Can Help, ellei sen säveltäjä Billy Swan olisi jo ehtinyt tehdä siitä hitin omissa nimissään. Radio Luxemburg on tosin viime viikkoina innostunut soittamaan juuri Elviksen versiota kappaleesta, joten eiköhön siitä sittenkin tule listakamaa ainakin täällä Euroopassa.
Today kuvaa Elviksen kykyä tehdä onnistuneita tulkintoja niin valkoisten kuin mustien miesten (ja naisten) lauluista. Mukaan on löytynyt mm. ikivanha Green Green Grass of Home, Don McLeanin And I Love You So, Troy Sealsin Pieces Of My Life (jonka Elvis tulkitsee vakuuttavasti, vaikka laulun tekstillä on erittäin vähän tekemistä hänen oman elämänsä kanssa) ja Pointer Sistersien Fairytale.
Kukaan nykynuori ei sano Elviksen ikätoveria Alex Harveytakaan hengettömäksi vaariksi, joten annetaan Presleyllekin mahdollisuus ainakin silloin kun hän ei kerro kuivia vitsejään Las Vegasin yökerhoissa, vaan tekee kunnon musaa kuten Today-albumilla.
TK (Intro-lehti, nro 9/1975)
ELVIS:
Today (RCA)
Tällä viimeisimmällä Kuninkaan isolla kiekolla on myös tuottajan nimi Elvis Presley. Lieneeköhän kaksitahoinen asiaan paneutuminen innostuttanut Elvistä, joka tapauksessa jälki on tulkinnallisesti parasta aikoihin. Ohjelmisto on valta-osaltaan country-pohjaista, löytyy hitaissa balladeissa (mm. ”Pieces of My Life” ja ”Green Green Grass Of Home”), traditionaalisissa havaijinkitarasovituksissa (”Woman Without Love”) ja rämäköissä vauhditteluissa (”Susan When She Tried” ja ”Fairytale”). Huippuunsa Mestari yltää kuitenkiin rock numerossa ”T-r-o-u-b-l-e” ja balladeissa ”And I Love You So” sekä ”Shake A Hand”. Murea lätty Elvis-faneille.
Kirjoittaja ei tiedossa (Suosikki-lehti, nro 7/1975)