Treat Me Nice | 1957


Lähes kaikki Elviksen kolmannen leffan Jailhouse Rock'in biisit olivat Jerry Leiber'in ja Mike Stoller'in käsialaa. Elokuvan myötä Elvis pääsi ensimmäistä kertaa tapaamaan tekijät henkilökohtaisesti. Heillä alkoi synkata välittömästi, ja aikaisemmin hieman epäilevästi Elvikseen suhtautunut kaksikko joutui muuttamaan käsitystään artistista.

Myös Elviksen manageri Tom "Eversti" Parker oli huomannut tämän. Ja kun hän kuuli, että kaksikko oli mennyt ehdottamaan Elvikselle levytettäviä biisejä, ilman hänen lupaansa, niin Parker otti ohjat käsiinsä ja ilmoitti pojille ei-niin-ystävällisesti, että palveluksianne ei enää tarvita. Heidät häivytettiin kuvioista ilman sen suurempaa meteliä.

Parker ei halunnut Elviksen lähipiiriin ketään, jotka olisivat voineet heikentää hänen arvovaltaansa ja otettaan kultapojastaan. Luonnollisestikaan Leiberillä ja Stollerilla ei ole vuosien varrella ollut mitään hyvää sanottavaa herra Parkerista.

Näin päättyi hedelmällinen yhteistyö, ennen kuin se oli kunnolla ehtinyt edes alkaa. Voi vain funtsia, montako hittibiisiä jäi tekemättä, tämän aikakautensa yhden merkittävimmän lauluntekijätiimin kanssa. Toki, Leiber/Stoller kirjoitti Elvikselle vielä lauluja hänen seuraavaan elokuvaansa King Creole (Kitara kainalossa, 1958), mutta he eivät enää tavanneet Elvistä, ja käytännössä yhteistyö oli sen jälkeen ohi.

Treat Me Nice -biisissä nähdään pianossa toinen laulun kirjoittajista: Mike Stoller.

Kohtauksessa soittaa myös Elviksen tosielämän bändi: The Blue Moon Boys, eli Scotty Moore (kitara), Bill Black (basso) ja D.J. Fontana (rummut). Käsiä taputtelee Judy Tyler ja Vaughn Taylor.

Leiber ja Stoller vastaanottivat vuonna 1991 elokuvan musiikista ASCAP-palkinnon, ja vuonna 2004 National Film Preservation Board tallensi Jailhouse Rockin kansalliseen elokuva-arkistoon.

Mainittakoon vielä, että ABBA, tuo nelihenkinen Ruotsin lahja maailmalle, teki ennennäkemättömän tempun populaarimusiikin historiassa, kun he 2.9.2021 ilmoittivat palaavansa yhteen, lähes 40 vuoden tauon jälkeen.

Mutta Abbakaan ei syntynyt tyhjästä. Yhtyeen varsinainen perustaja, säveltäjä ja kosketinsoittaja Benny Andersson on kertonut seuraavaa, kun Abba valittiin Rock and Roll Hall of Fameen, vuonna 2010:

"Meillä Ruotsissa ei 1950-luvulla ollut radiota, mutta meillä oli levykauppoja. Ostin ensimmäisen levyni 1957. Se oli Elviksen Jailhouse Rock, jonka kääntöpuolella oli upea Treat Me Nice. Sen jälkeen ei enää ollut paluuta, koska jos ei olisi ollut sellaisia tekijöitä kuten Leiber/Stoller, Goffin/King, The Beach Boys, Lennon/McCartney, Ray Davis, The Motown, Joni Mitchell, Chuck Berry ja montaa muuta, niin emme olisi täällä tänä iltana." 

Abban Agnetha Fältskogia haastateltiin hänen uuden soololevynsä tiimoilta, vuonna 2013:

"Lapsena olit kova Connie Francis -fani. Keitä muita musiikillisia vaikuttajia sinulla on ollut? Agnetha: Yksi ehdottomista suosikeistani on Nina Simone. Kun hän laulaa, se koskettaa sisintäni. Elvis Presley toimii edelleen. Kunpa olisin päässyt laulamaan duettoa hänen kanssaan."

Elviksen merkitystä on välillä vaikea hahmottaa. Hänen musiikkinsa on siis toiminut myös tämän yhden maailman suosituimman kokoonpanon inspiraationa ja liikkeelle panevana voimana. Treat Me Nice'n 🔈 pianointrosta se ajatus sitten lähti.

Treat Me Nice (movie version) | Radio Recorders, Hollywood | 3.5.1957

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال