An American Trilogy | 1973


Konservatiivi, joka teki kumouksen. Elvis oli patriootti kiireestä kantapäähän, eikä ujostellut sitä. Päinvastoin. Vuoden 1973 Havaijin satelliittikonserttiin, joka välitettiin ympäri maailmaa, Elvis vaati esiintymisasukseen puvun, joka "huutaa Amerikka". Sen hän myös sai. Elviksen pukusuunnittelijan Bill Belew'in luomus ei juurikaan jättänyt mitään arvailujen varaan.

Mickey Newburyn originaali, An American Trilogy, oli dramaattinen kohokohta Elviksen konserteissa 1970-luvulla. Lauluun oli naitettu yhdeksi kokonaisuudeksi kolme tärkeintä etelävaltiolaista hymniä: DixieThe Battle Hymn of the Republic ja All My Trials. Elviksen kohdalla sanoista löytyi hämmentävää profetiaa:

So hush little baby, don't you cry
You know your daddy's bound to die
But all my trials Lord, will soon be over

Elvis teki tavoilleen uskollisesti kaikesta yleismaailmallista, jopa niin, että New Yorkin Manhattanin jenkkiyleisö hurrasi esitykselle, vuonna 1972, kun Elvis esitti kappaleen siellä, Madison Square Gardenin urheilu- ja konserttipyhätössä.

Huhtikuussa 1972 julkaistu single An American Trilogy/The First Time Ever I Saw Your Face nousi Yhdysvalloissa korkeimmillaan sijalle 66. Vaikka isäntämaalle ei viisu jostakin syystä maistunutkaan, niin Britit sen sijaan ottivat sen omakseen. Single oli siellä top ten hitti nousten sijalle 8. Lisäksi saarivaltakunnassa single julkaistiin uudelleen vuonna 2007, jolloin se saavutti sijan 12.

Voi myös olla, että koska Mickey Newburyn alkuperäinen versio (listasija 26) julkaistiin samana vuonna kuin Elviksen, se osaltaan jarrutteli Elviksen singlen menestystä. Elvis kuitenkin piti kappaletta ohjelmistossaan vielä muutaman vuoden, eikä antanut asian häiritä.

Kuriositettina mainittakoon, että Elviksen versiota kappaleesta käytettiin varsin tehokkaasti elokuvan Kick-Ass (2010) loppukohtauksessa

An American Trilogy | Honolulu, Havaiji | 14.1.1973

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال