Song of the Shrimp | 1962


Sid Tepperin ja Roy C. Bennettin katalogista noukittu Song of the Shrimp, leffasta Girls! Girls! Girls! (1962). on kappale, joka mainitaan lähes järjestään Elviksen yhtenä huonoimpana biisinä. Olen tullut siihen tulokseen, että se johtuu nimestä. Jos nimi olisi ollut vaikkapa Song of My Love, niin kukaan ei olisi osannut tarttua siihen kriittisillä pihdeillä (rapuvertaus). 

Laulu kärsii niin sanotusta Ito Eats -syndroomasta (esitys elokuvassa Blue Hawaii), mikä tarkoittaa sitä, että jos sanat ja konteksti ovat hölmöjä, niin myös biisin pitää olla sitä. Molemmat ovat kivoja ja kevyitä lattareita, jotka Elvis laulaa ja esittää hyvin. Myöhemmin tuli huonompia: Queenie Wahines Papaya ei enää palvele ketään. 

Laulu rapuperheen edesottamuksista on kreoleperinteisiin nojautuva sympaattinen esitys. Myös esillepano leffassa on metka. Nyt ei edes istuta projisointikankaan edessä, vaan ihan oikeassa aluksessa. Soittoringissä istuvat myös Elviksen ystävät Red West (Elvistä vastapäätä bongoissa) ja Alan Fortas (Elviksen vasemmalla puolella lippalakissaan). 

Australian Elvis-sivut (elvis.com.au) on julkaissut The Sun Postin vanhan artikkelin laulunkirjoittaja Sid Tepperistä.  Tässä jutun referointi ja suomennos:

Sid Tepper kirjoitti Elvikselle 45 biisiä ja satoja muita kappaleita muille artisteille. Ellet puhu Irving Berlinistä tai Rodgersista ja Hammersteinista, lauluntekijöillä ei yleensä ole nimiä.

Otetaan esimerkkinä Sid Tepper, joka kirjoitti yli 300 kaikkien aikojen parhaiden artistien äänittämää kappaletta, mutta vain pakkomielteisimmät fanit ovat koskaan edes kuulleet kaverista.

New Yorkissa vuonna 1918 syntynyt Tepper kuvaili laulunteon neroutta itsestäänselvyytenä. "Se ei ole mitään, mitä voi opettaa", hän sanoi. ”Sinä olet syntynyt sen kanssa”.

Tepper ja hänen kirjoituskumppani Roy C. Bennett ryhtyivät Mills-kustantamon laulujen kirjoittajiksi sadalla dollarilla viikossa. "Se oli tuolloin paljon rahaa", Tepper sanoi, ja elämä oli hienoa.

Heidän ensimmäinen suuri hittinsä tuli vuonna 1948 Red Roses for a Blue Lady -kappaleella. Sen esittivät monet eri artistit, ja kolme eri versiota nousi Billboardin listalle.

"Kolmen vuoden jälkeen päätimme ryhtyä freelancereiksi, jotta voimme levittää ilosanomaa ympäriinsä", Tepper sanoi. Kilpailu oli kovaa, mutta kaksikon aiemmat menestykset kiinnittivät lopulta Elvis Presleyn lähipiirin huomion. Sen jälkeen heillä oli elämänsä matka.

"Tiesit, että kun kirjoitit biisin Elvis Presley -elokuvaan, sitä myytiin taatusti miljoona kappaletta", Tepper sanoi.

Tammikuussa 2002 levy-yhtiö BMG julkaisi kokoelman 52 kappaleesta, jotka Tepper kirjoitti ja Elvis lauloi. Tupla-cd:stä, Elvis Sings Sid Tepper & Roy Bennett, tuli nopeasti keräilykohde, ja sitä painettiin vain 250 000 kappaletta. "Olin onnekas saadessani kopion", Tepper sanoi.

Samassa kuussa Lisa Marie Presley ja Elvis Presley Enterprises tunnustivat hänen panoksensa Elviksen uralle Memphisissä pidetyssä seremoniassa.

Kyyneleet valuivat pitkin hänen silmäkulmiansa viime viikolla, kun Tepper lauloi cd-soittimensa mukana.

"Olin ennen jäljittelijä-laulaja, joten joskus tein demot, jotka lähetimme Elvikselle", Tepper sanoi.

Elvis kuulosti ammattilaiselta, hän napsautti sormiaan ja lauloi mukana täydellisessä tempossa ja harmoniassa sellaisille klassikoille kuin Lonesome Cowboy, New Orleans, G.I. Blues, Hawaiian Sunset, Song of the Shrimp ja Just for Old Time Sake, balladi, jota Tepperin mukaan Elvis-rakasti, vaikka siitä ei koskaan tullut suurta hittiä.

Tepper hymyilee, muistellen Elviksen uskomatonta laulukykyä, joka ulottui bluesista balladeihin. Monet ihmiset eivät tiedä, Tepper sanoi, että Elvis ei osannut lukea musiikkia tai soittaa instrumenttia. Mutta hänen ei tarvinnut.

"Lähetimme hänelle demon, ja hän kuunteli sen kahdesti ja oli heti valmis, aivan kuin olisi laulanut sitä koko elämänsä", Tepper sanoi.

"Lempilaulajani oli Frank Sinatra, mutta hän ei ollut läheskään yhtä monipuolinen kuin Elvis. Sinatran kanssa oli vaikea työskennellä – ammattimainen pilkunviilaaja.", Tepper muisteli.

Song of the Shrimp | Radio Recorders, Hollywood | 27.3.1962

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille.

MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال