Until It's Time For You To Go | 1971


Until It's Time For You To Go on kanadalaisen folkmuusikon Buffy Sainte-Marien (s. 20.2.1941) yksi tunnetuimmista ja suosituimmista kappaleista, vaikka sitä ei koskaan julkaistu singlenä. Laulaja-lauluntekijä inspiroitui kirjoittamaan laulun rakastumisesta ihmiseen, joka ei voinut olla hänen kanssaan. Sainte-Marien virallisen nettisivuston mukaan laulun sanat kertovat "sydämen rehellisyydestä ja vapaudesta".

Sainte-Marie on saanut nauttia pitkästä urasta, jonka ansiosta hän on arvostettu artisti folk-genressä. Hän on kuitenkin navigoinut myös rockin, elokuvan, kantrin ja jopa lastenmusiikin kentillä. Hänen laulunsa ovat käsitelleet sellaisia ​​vaikeita aiheita kuten sota ja oikeudenmukaisuus, esimerkkinä Universal Soldier, jonka Hector on meikäläisittäin tehnyt tunnetuksi ensilevytyksellään Palkkasoturi. Oscar-palkinto hänelle ojennettiin Upseeri ja herrasmies (1982) -elokuvan tunnusmusiikista Up Where We Belong.

Elvis levytti Sainte-Marien originaalin Nashvillen marantonsessioissa, toukokuussa 1971. Hän oli kappaleeseen niin tykästynyt, että yritti tehdä siitä paremman version vielä saman vuoden kesäkuussa järjestetyissä toisissa Nashvillen sessioissa (8.6.1971), mutta tuloksetta. Elvis ei enää tavoittanut edellisen levytyksen intensiivisyyttä, joten masteriksi valittiin toukokuun sessioiden kahdeksas otto.

Elvis myös halusi, että kappale julkaistaan singlellä. Alkuvuodesta 1972 ulos tyrkätty kaksipuolinen Until It's Time For You To Go/We Can Make The Morning ei menestynyt kotimaassaan kovinkaan kummoisesti, käyden Billboardin Hot 200 -listalla korkeimmillaan sijalla 40 ja Adult Contemporary -listalla se saavutti sijan 9. Sen sijaan britit jälleen kerran huomasivat biisin potentiaalin jenkkiveljiänsä paremmin, ja siellä siitä tuli top ten -hitti, nousten sijalle 5. Albumille kappale päätyi, kun se julkaistiin linjattomalla kokonaisuudella Elvis Now, helmikuussa 1972.

Kappaleesta muodostui Presleyn klassinen hitti ja tämä esitys on yksi hänen parhaista. Hän antaa jokaiselle sanalle lisämerkityksen.

Robert Matthew-Walker (Elvis Presley – A Study In Music, 1979)

Elvis esitti kappaletta myös konserteissaan. Ilmestymisvuonnaan se kuului keikkaohjelmistoon usein. Huhtikuussa 1972 esitys tallentui Elvis On Tour -dokumenttiryhmän taholta jopa filmille, mutta sitä ei koskaan nähty itse elokuvassa. Nykyään taltiointi kuitenkin on julkaistu epävirallisten tahojen kautta ja löytyy myös YouTubesta.

Muita kappaleen levyttäneitä ovat muun muassa Shirley Bassey, Glen Campbell, Cher, Nancy Sinatra ja Bobby Darin. Suomalaisia versioita löytyy ainakin Päivi Paunun, Ankin ja Jorma Kääriäisen katalogista.

Mainittakoon vielä, että Sainte-Marie omaa intiaanitaustan, hän syntyi cree-heimoon ja adoptoitiin lapsena Yhdysvaltoihin. Hän on aina pyrkinyt tuomaan intiaanien oikeuksia esille lauluissaan ja puheissaan. 

Elvis diggaili alkuperäiskansoja. Se näkyi etenkin hänen myöhäisemmän kauden esiintymisasuissaan, inka- ja intiaaniteemat olivat hyvin esillä. Ja onhan hänessä sanottu virtaavan intiaaniverta itsessäänkin – äidin puolelta. Kaukainen isoäiti, cherokee-heimoon kuulunut Morning White Dove löytyy yhdeltä sukupuun oksalta. Ugh!

Until It's Time For You To Go | RCA Studio B, Nashville | 17.5.1971

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال