King Creole | 1958


Elokuvan nimikappale on Leiber/Stoller -klassikko. New Orleansin ilmapiirin hyvin istuva, eräänlainen Johnny B. Goode -pastissi, on sekä kitaristi Scotty Mooren että Elviksen näytös. Hienosti, vaativassa alarekisterissä laulettu, sinne tänne poukkoilevan rytmin ja sävelkorkeuksien ristiaallokossa seilaava esitys puskee eteenpäin kuin höyrylaiva Mississippi joella.

Elvis tekee kohtauksessa myös mahdottomasta mahdollisen: hän soittaa Gibson J-200 mallin akustisella kitaralla sähköisen soolon! No, se on tietenkin vain elokuvan taikaa, sillä oikeasti skittasoolon pikkaa Scotty Moore omalla Blonde Super 400 CE Gibsonillaan.

Mutta Scotty soittaa myös akustisen kitaran soolon. Nimittäin, kun sooloa kuvattiin lähikuvaa varten, Scotty puki päälleen Elviksen paidan ja soitti sen kameralle, ja tuo otos upotettiin Elviksen esityksen sisään.

King Creole ei saanut omaa singlejulkaisua Yhdysvalloissa. Briteissä se julkaistiin nelivitosella, joka nousi listan kakkoseksi. Jenkit sen sijaan päättivät julkaista singlenä leffan rajuimman rokkirutistuksen Hard Headed Woman, jota ei edes nähdä elokuvassa. Se leikattiin siitä pois, koska ilmeisesti se oli vanhoilliselle Curtizille ja muille leffan tuotannon kalkkiksille jo vähän liian hurjaa menoa.

Hard Headed Woman valloitti jenkkilässä siitäkin huolimatta listan kärkipaikan.

Itse asiassa biisistä kuullaan ja nähdään hyvin lyhyt pätkä ennen King Creole -esitystä, juuri kun Mimi Fisher (Jan Shepard) on astumassa sisään yökerhoon. Kohtaus näkyy videolla.

King Creole | Radio Recorders, Hollywood | 15.1.1958

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال