Never Been To Spain | 1972

Kesäkuussa 1972 julkaistulla live-albumilla Elvis As Recorded At Madison Square Garden, kuultiin ensimmäistä kertaa Elviksen versio Hoyt Axtonin kirjoittamasta kappaleesta Never Been To Spain. Samalta levyltä löytyy myös Heartbreak Hotel, joka on syntynyt Hoyt'in äidin Mae Axtonin kynästä. Kyseessä on tiettävästi ainoa kultaa myynyt albumi, joka sisältää sekä äidin että pojan kirjoittaman kappaleen.

Vuoden 1972 alkupuoli piti Elviksen kiireisenä. Se startattiin taas kuukauden pituisella Las Vegas -sesongilla – jo kuudennella sellaisella. Pian sen jälkeen oli varattu RCA:n Hollywoodin studiolle levytyssessio, jota seurasi seuraavan konserttikiertueen harjoitukset, minne saapui myös kuvausryhmä tekemään dokumenttia tulevasta huhtikuun kiertueesta. Elokuva julkaistiin loppuvuodesta ja se kantaisi nimeä Elvis On Tour. Puolivuotissuunnitelmaan kuului vielä Manhattanin valloitus kesäkuussa, jolloin Elvis esiintyisi New Yorkin urheilu- ja konserttipyhätössä Madison Square Gardenissa.

Toisaalta oli myös hyvä, että Elviksellä riitti kentällä aktiviteetteja ja haasteita, sillä yksityiselämässä asiat eivät edenneet niin auvoisesti. Aviovaimo Priscilla oli edellisen vuoden joulukuussa kerännyt kimpsunsa ja kampsunsa, ilmoittanut jättävänsä Elviksen ja häipynyt heidän yhteisestä kodistaan, Gracelandista. Elvis ei suhtautunut asiaan mitenkään kevyesti, se tulisi näkymään pian myös hänen urallaan ja vaikutti hänen koko loppuelämäänsä.

Elvis kuitenkin oli vielä tarpeeksi motivoitunut uudistamaan konserttiohjelmistoansa. Valitut laulut olivat enimmäkseen surumielisiä balladeja, jotka kuvastivat hänen mielentilaansa: You Gave Me A Mountain, It's Impossible, It's Over, Help Me Make It Through The Night, For The Good Times, Until It's Time For You To Go ja What Now My Love.

Jos mahtipontista ja patrioottista pullistelua An American Trilogy ei oteta lukuun, tekee yksi uusi kappale piristävän poikkeuksen sydäntäsärkeviin rakkauslauluihin: Never Been To Spain.

Marraskuussa 1972 sai ensi-iltansa Golden Globen voittanut dokumentti Elvis On Tour, jossa Never Been To Spain heijastettiin ensimmäistä kertaa elokuvayleisön silmien eteen.

Laulun kirjoittaja Hoyt Axton (fi.wikipedia.org) oli Mae Boren Axtonin poika. Mae oli yhdessä Tommy Durdenin kanssa vastuussa Elviksen ensimmäisen Billboardin listaykkösen, Heartbreak Hotel (1956) -kappaleen kirjoittamisesta.

Hoyt Axton (25. maaliskuuta 1938 – 26. lokakuuta 1999) oli lahjakas laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä. Hänet on voinut bongata tv-sarjasta Bonanza tai leffoista The Black Stallion ja Gremlins. Hoyt on kynäillyt muun muassa sellaiset klassikot, kuten Greenback Dollar (suomeksi esittänyt Four Cats, nimellä Suuret setelit), Joy to the World (suomeksi esittänyt Pepe & Paradise, nimellä Sotilaat kansat maat). Jälkimmäinen kappale oli vuonna 1971 Yhdysvaltojen ykköshitti yhtyeelle Three Dog Night. He myös levyttivät Never Been To Spainin, joka nousi Billboardin listan kärkikymmenikköön seuraavana vuonna. Elvis tarttui tuoreeltaan täkyyn ja noukki hitin keikkasettiinsä.

Suomessa kappaletta on versioinut ainakin Hector, nimellä En oo käynyt Espanjassa ja Danny, nimellä Ristiin rastiin.

Ensimmäisenä Never Been To Spainin levytti tekijä Hoyt Axton, albumilleen Joy To The World (Capitol SMAS-788), vuonna 1971. Hitin biisistä kuitenkin teki yhtye Three Dog Night, joka julkaisi kappaleen albumillaan Harmony (1971). Se lohkaistiin singleksi, joka nousi Billboardin listasijalle 5.

Never Been To Spain tuskin olisi eksynyt Elviksen ohjelmistoon, jos Hoyt Axton olisi päättänyt pitäytyä luonnostelemassaan tekstissä, joka kuului seuraavasti:

But I really don't remember
in Oklahoma, born in a coma...

Eli "En todellakaan muista, Oklahomassa, synnyin koomassa..." Säettä ei pidetty soveliaana, joten Axton muutti sen muotoon:

But I really don't remember
in Oklahoma, not Arizona...

Hoyt Axton kärsi 1960-70-luvuilla rajuista huume- ja alkoholiongelmista, mikä laulun tarinassa kyllä välittyy jonkinmoisena psykedeelisenä kerrontana, muutenkin.

Hoyt on kertonut laulujen kirjoittamisesta seuraavaa:

"Pidän itseäni edelleen pohjimmiltaan lauluntekijänä. Siitä minä todella nautin. Jos joku tulisi sanomaan minulle: "Hei mies, voit tehdä elämässäsi vain yhtä asiaa." Lopettaisin kaiken muun ja istuisin vain kirjoittamassa. Itse asiassa olen mielestäni saanut enemmän kunniaa kuin ansaitsen. En ole mikään supertähti. Ensimmäinen rakkauteni on laulujen kirjoittaminen, eikä sinulla tarvitse olla isoja hittejä ollaksesi lauluntekijä.

Laulun kirjoittaminen on orgaaninen kokemus. Se joko tapahtuu tai ei tapahdu. Jos se ei tapahdu, menen tekemään jotain muuta. Mutta jos niin tapahtuu, mikään muu ei ole siihen verrattavissa, joten en halua tehdä mitään muuta.

Olen aina ollut lauluntekijä ja kaikki mitä olen tehnyt, on syntynyt kirjoittamani musiikin ja sen esittämisen ansiosta. Ei ole suurempaa kunniaa kuin se, että joku levyttää jonkun kappaleistani ja saa siitä hitin. Rakastan sitä, kun muut artistit levyttävät kappaleitani."

Sarjassa Elvis On Tour Interviews – Behind The Track, Ernst Jørgensen ja Matt Ross-Spang ruotivat studiossa läpi Elviksen version kappaleesta Never Been To Spain.

Laulu on poikkeuksellinen Elviksen katalogissa, lähinnä juurikin sanoituksen puolelta. Kyseessä kuitenkin on varsin simppeli kantrisävelmä, jonka Elvis räätälöi konserttikuosissaan rokkaavampaan ja funkahtavampaan asuun. Taustalla pauhaava iso Joe Guercion orkesteri viimeistelee kliimaksin, joka takaa sen, että esityksestä muodostui yksi tuon aikakauden Elvis-shown kohokohdista.

Myös Elviksen rytmiryhmä, TCB Band, oli kyseisenä vuonna ehkä parhaimmassa vedossaan. Se oli nyt saanut työskennellä Elviksen parissa viimeiset kolme vuotta, joten kaikki toimii saumattomasti yhteen ja homma etenee kuin höyryjuna. Elviksellä todellakin oli käytössään huippunippu pelimanneja, jotka näyttivät lavalla parasta osaamistaan. Bändiin kuuluivat James Burton (soolokitara), John Wilkinson (komppikitara), Ronnie Tutt (rummut), Jerry Scheff (basso) ja Glen D. Hardin (piano).

Elvis poisti Never Been To Spain'in ohjelmistostaan elokuun 1972 Las Vegas sesongin jälkeen. Ja jos 24.5.1977 Augustassa, Mainessa heitettyä one-lineria ei oteta lukuun, kuultiin kappaleen joutsenlaulu Vegasin avausshow'ssa 19.8.1974.

Never Been To Spain on Elviksen 1970-luvun repertuaarissa luokiteltava unohdetuksi klassikoksi, joka ansaitsee noston artistin monenkirjavan live- ja muunkin tuotannon joukosta.

Never Been To Spain (säv./san. Hoyt Axton)

Well I never been to Spain
But I kinda like the music
Say the ladies are insane there
And they sure know how to use it
They don't abuse it
Never gonna lose it
I can't refuse i
t

Well I never been to England
But I kinda like the Beatles
Well, I headed for Las Vegas
Only made it out to Needles
Can you feel it
It must be real it 
Feels so good
Oh, feels so good

Well I never been to heaven
But I been to Oklahoma
Well they tell me I was born there
But I really don't remember 
In Oklahoma, not Arizona
What does it matter
What does it matter

Well I never been to Spain
But I kinda like the music
Say the ladies are insane there
And they sure know how to use it
They don't abuse it
Never gonna lose it
I can't refuse it

Well I never been to heaven
But I been to Oklahoma
Well they tell me I was born there
But I really don't remember 
In Oklahoma, not Arizona
What does it matter
What does it matter

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال