Santa Claus Is Back In Town | 1957


Elviksen vuoden 1957 jouluklassikko Santa Claus Is Back In Town (työnimi Christmas Blues) pyöräytettiin ulos juutalaiskaksikon Leiber/Stoller värssymasuunista niin nopeasti, että se pisti artistin managerin Eversti Parkerinkin ihmettelemään sikari suupielessään: "Mikä pojilla kesti noin kauan?" Johon lauluntekijät nokkelina kavereina vastasivat: "Valkoisen paperin kammo (writers block)". Parkerin ilme ei värähtänytkään. Lauluntekijät hälytettiin paikalle Elvis-sessiohin nolla deadlinella, koska joululevylle tarvittiin vielä yksi biisi, joka syntyi noin kymmenessä minuutissa.

Juuri noihin aikoihin Eversti alkoi paljastaa oikeita karvojaan. Jerry Leiber ja Mike Stoller olivat uineet liian syvälle Elviksen liiveihin, tarjoamalla hänelle muun muassa biisejä suoraan, kysymättä Parkerilta. Kaikki tällainen suhmurointi oli suhmurointien mestarille aivan liikaa, ja hän ei-niin-ystävällisesti pyysi kaksikkoa siirtymään sivummalle Elviksen elämästä. Näin myös kävi, ja sitä myötä menetettiin varmasti useita Elvis-klassikoita. Kyseinen tiimihän suorastaan tehtaili ikivihreitä etenkin 1960-luvulla.

Presleyn hurja vetäisy ottaa galaktisen mitan verran etäisyyttä sellaisten perinteisten croonereiden kuten Bing Crosbyn ja Frank Sinatran esittämiin joululauluihin. Se viestitti asioista, joita ei aikaisemmin ollut yhdistetty juhlien kuninkaaseen eikä sen estetiikkaan: Elvis ujutti kertarysäyksellä joulun viattomaan henkeen vaarallisuutta ja seksiä.

Se mikä meni silloisilta kukkahattutädeiltä ja -sediltä täysin ohi, olivat joulupukin – joka saapuu kaupunkiin isolla mustalla Cadillacilla – kyseenalaiset puuhastelut:

Hang up your pretty stockings
And turn off the light
Santa Claus is comin' down your chimney tonight...

Artisti itse tietty hiffasi kaksimielisyydet, nautti, ja antoi palaa. Joululaulu kuulostaa vielä tänäkin päivänä yllättävänkin radikaalilta ja riettaalta. Voi vain kuvitella, miltä se kuulosti keskiluokkaisia ja konservatiivisia arvoja vaalivassa Eisenhowerin Amerikassa, vuonna 1957.

15. lokakuuta 1957 julkaistua Elviksen ensimmäistä joululevyä eivät konservatiiviset tahot tainneet kuunnella kääntöpuolelta, jossa lauleskeltiin virsiä ja hartaita perinteisiä joululauluja. Sitä paheksuttiin, ja lähes kaikki Amerikan radioasemat kieltäytyivät soittamasta albumia. Ei haitannut, levy singahti ilmestyessään välittömästi Billboardin listan kärkipaikalle ja siitä on vuosien saatossa eri painoksina muodostunut Elviksen myydyin pitkäsoitto. Yli 20 miljoonan kappaleen kokonaismyynnillä se on myös Yhdysvaltojen ja maailman myydyin joulualbumi.

Kirjassaan Counting Down Elvis His Finest 100 Songs (2018), Mark Duffett luonnehtii kappaletta seuraavasti:

"Kytevän aistillisuutensa vuoksi Santa Claus Is Back In Town oli täydellinen lahja. Itse asiassa Leiberin ja Stollerin pieni sähikäinen oli luonnollinen valinta avausraidaksi Elviksen joulualbumille. Studioversio alkaa Jordanairesien kohteliaalla "christmas"-mantralla, kuin jonain takautumana big bandien aikakaudelta. Pian heidät kuitenkin räjäyttää kartalta DJ Fontanan kuuluisa hakkaava rumpusaundi, jonka yli liukuu Elviksen äkillinen, kiihkeä ja lähes hysteerinen laulu. Elviksen tulkinta on levällään kuin Jokisen eväät – mutta hyvällä tavalla, öykkäröimässä kohti jazz-vaikutteista pianosooloa, tässä yhdessä hänen pöyhkeimmistä ja räväkäimmistä esityksistään. Elvis kuulostaa melkein rikolliselta. Saattaa olla joulu, mutta kukaan muu – varsinkaan kukaan valkoinen – ei olisi saanut tästä enempää tehoja irti." 

Versiointeja biisistä on tehty paljon ja erikoisilta tahoilta, joista mainittakoon ainakin Mae Westin messevä tulkinta hänen jouluerikoiseltaan Wild Christmas (1966) ja melko vastikään tehty Kurt Russellin näkemys aiheesta, elokuvassa The Christmas Chronicles (2018). Meikäläisittäin kappale on löytänyt tiensä Pedro's Heavy Gentlemenin mainiolle Pedro's Christmas -albumille ja suomalaisin tekstein Jussi & The Boys'in viimeisimmälle yhteissoittokiekolle Kerran Vielä, Pojat! (2014), nimellä Pukki Luonas Vierailee.

Elvis palasi laulun tunnelmiin vielä vuoden 1968 Comeback Special'issaan. Ainoastaan sanojen muistamattomuus näivetti lyhyen mutta ytimekkään esityksen ennen aikojaan. Toisen kerran Pukki ilmestyi täysin puskista vuoden 1970 That's The Way It is -dokumenttielokuvan uusversiossa, joka julkaistiin vuonna 2001. 

Kuuraparta palasi kaupunkiin jälleen vuonna 2008, kun joulukuvaelma julkaistiin Elvis Christmas Duets -nimeä kantavalla duettoalbumilla, jolla taustat oli laitettu täysin uusiksi ja Presleyn ääniraita paketoitu aikansa kantritähtien kanssa samaan jouluiseen sekametelisoppaan. Viimeisin yritys löytyy vuonna 2017 julkaistulta kokoelmalta Christmas with Elvis and the Royal Philharmonic Orchestra, jossa taustat oli jälleen koplattu uuteen uskoon, ihan sinfoniaorkesterin voimin. Näillä uudelleenjulkaisuilla ei kuitenkaan ole muuta tehtävää kuin alleviivata alkuperäisen version ylivoimaisuutta.  

Santa Claus Is Back In Town | Radio Recorders, Hollywood | 7.9.1957

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال