If You Think I Don't Need You | 1963

If You Think I Don't Need You julkaistiin ensimmäisen kerran LP-levyllä, vuoden 1971 I Got Lucky -nimeä kantavalla keskihintaisella RCA:n Camden-levymerkin kokoelmalla.
If You Think I Don't Need You olisi voitu julkaista ihan huoletta Elvis Presleyn studioalbumilla, mutta siitä tuli raita soundtrackille, jota ei koskaan ilmestynyt, eli kappale elokuvaan Viva Las Vegas (1964). 

Elviksen pitkäaikanen ystävä ja henkivartija Red West kirjoitti Elvikselle dimangeja biisejä. If You Think I Don't Need You kuuluu siihen sarjaan, joka sisälsi yhteensä seitsemän kappaletta. Muut olivat (suluissa levytysvuosi): That's Someone You Never Forget (1961), You'll Be Gone (1962), If Every Day Was Like Christmas (1966), Holly Leaves and Christmas Trees (1971), Separate Ways (1972) ja If You Talk in Your Sleep (1973). Ja siinä ne olivatkin. Red on myöhemmin harmitellut, että hänen olisi pitänyt kirjoittaa kaverilleen enemmän biisejä. Kun katsoo ylläolevaa listausta, niin siihen on helppo yhtyä.   

Red West on kertonut laulun teosta seuraavaa: "Elvis todella diggasi If You Think I Don't Need You'sta, mikä päätyi elokuvaan Viva Las Vegas. Hän latasi siihen paljon energiaa. Glen Campbell soitti siinä kitaraa. Freddy Bienstock ei koskaan lähettänyt minulle leffan käsikirjoitusta. En ollut heidän (elokuvayhtiön) lauluntekijä. Mutta luin Elviksen kässärin (naurua). Joten istuin alas ja kirjoitin laulun Joe Cooperin kanssa. Hain siihen Ray Charlesin What I'd Say -fiboja. Rakastin sitä laulua ja yritin noukkia siihen samaa fiilistä, biittiä, groovea ja melodiaa."

Kappale on kiistaton What I'd Say -pastissi. Ristiriitaista ehkä, mutta myös tuo Ray Charlesin klassikko levytettiin elokuvaan. Ei kuitenkaan aivan onnistuneesti. Elvis rutisti siitä myöhemmin, paluukonserttiensa yhteydessä Vegasissa 1969, maukkaimmat mehut irti. Huomioitava seikka on myös, että If You Think sisälsi tuolloin Elvis-äänitteellä harvoin kuultuja brasseja. Puhallintaustat yleistyivät vasta vuosikymmenen loppupuolella, kunnes niistä tuli jo vakiintunut tapa, jopa rasite, 1970-luvulla, niin levytyksissä kuin lavallakin.

Viva Las Vegas on sittemmin julkaistu kokopitkänä soundtrackinä keräilijöille suunnatulla FTD-levymerkillä, cd:nä vuonna 2003 ja vinyylinä vuonna 2010. Myös Music On Vinyl -levymerkki on tarttunut tilaisuuteen ja julkaissut aiheesta oman 180 gram vinyylin, remasteroituna audiofiilipainoksena, joka on eksynyt myös allekirjoittaneen levyhyllyyn. Albumin visuaalinen ilme noudattelee alkuperäistä vuoden 1964 EP-julkaisua.
Jostakin käsittämättömästä syystä Viva Las Vegas -elokuvan soundtrack julkaistiin vain EP:nä (Extended Play), joka oli jonkinmoinen singlen ja LP:n välimuoto, ja jo kuoleva formaatti 1960-luvun alussa. Täysmittaisesta albumista olisi helposti muodostunut koko Elvis-leffakaanonin vahvimpia kokonaisuuksia. Kantavina voimina nyt käsittelyn alla olevan esityksen lisäksi biisit I Need Somebody To Lean On, C'mon Everybody, Today Tomorrow and Forever ja tietenkin klassikoksi muodostunut Doc Pomusin ja Mort Shumanin kynäilemä nimikappale. 

Jos levylle olisi vielä lisätty elokuvasta pois pudotetut, mutta täysin tasokkaat esitykset Night Life ja Do The Vega sekä Ann-Margretin kanssa laulettu pikkutuhma duetto You're The Boss, niin epäilemättä se olisi saavuttanut vankemman listasuosikin aseman kuin EP, joka nousi korkeimmillaan Billboardin Hot 100 -listalla sijalle 92. Se oli Presleyn siihen astisista listasijoituksista huonoin.


Valitettavasti If You Think I Don't Need You oli naitettu elokuvassa samaan kohtaukseen italialaisen Santa Lucia -traditionaalin kanssa ja lyhennetty onnettomaksi, vain noin 40 sekuntia kestäväksi pyrähdykseksi. Se kuuluu rainan heikoimpiin musiikkikohtauksiin, vaikka muuten ne olivat kauttaaltaan tyylikkäitä ja hyvin suunniteltuja. Itse asiassa Elvis-elokuvien yhdet näyttävimmistä musiikkiesitysten produktioista ja koreografioista nähdään Viva Las Vegasissa.

If You Think I Don't Need You | Radio Recorders, Hollywood | 10.7.1963

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال