Separate Ways | 1972

Separate Ways oli lavastettu kohtaus elokuvaan. Elvis oli levyttänyt kappaleen jo kolme päivää aikaisemmin (27.3.1972) samassa RCA:n C-studiossa. Sinänsä huikeaa, että hän kykeni kameroiden edessä tulkitsemaan vähintäänkin yhtä hyvän, jollei jopa paremman version kappaleesta, kuin alkuperäinen.

50 vuotta täyttänyt dokumenttielokuva Elvis On Tour sisälsi hienon kohtauksen kappaleesta Separate Ways. 1980-luvun puolessa välissä, kun näin leffan ensimmäisen kerran Tampereen Musiikki Fazerilta ostamaltani vhs-kasetilta, olin sitä mieltä, että siitä olisi saanut täydellisen musiikkivideon. Koska se oli jo valmis sellainen. 

Musiikkivideot olivat juuri noihin aikoihin tehneet läpimurtonsa ja olivat kovassa huudossa. Niitä ampuivat eetteriin globaalit taivaskanavat, MTV (Music Television), etunenässä. Sellaisia vanhoja legendoja nostettiin videoiden myötä uuteen suosioon, kuten Jackie Wilson ja Johnny Cash. Jälkimmäinen artisteista ehkä enempi Levis-farkkumainoksessa kuullun Ring of Fire biisin myötä. 

Odotin kuumeisesti milloin jotain samankaltaista älytään tehdä Elviksen kohdalla. Valitettavasti sain jäädä odottelemaan... pitkäksi aikaa. Mutta idea tavallaan realisoitui noin 20 vuotta myöhemmin, kun vielä siihen asti tuntemattoman Elvis-leffabiisin remixattu versio A Little Less Conversation kuultiin jalkapallon MM-kisojen tunnusvideolla. Loppu oli historiaa. Lue myös blogi A Little Less Conversation | 2002

Kappaleen Separate Ways kirjoitti Elviksen läheinen ystävä ja henkivartija Red West (sävellys Richard Mainegra). Kyllä, se samainen herra West, joka tylysti potkittiin pihalle herra Presleyn lähipiiristä vuonna 1976. Lue myös blogi Yksityislinjalla | 1976.

Mutta mitä hän on kertonut laulun synnystä? 

"Olin täällä Memphisissä ja vaimoni oli Los Angelesissa. Kirjoitin Chips Momanille lauluja, tuotin ja tein kaikenlaista. Separate Ways syntyi omasta tilanteestani. Sitten Elviksellä oli omat vaikeutensa Priscillan kanssa ja siihen tuo kappale sopi täydellisesti. 

Kirjoitin pojastani Brentistä, mutta sitten muutimme sen niin, että se liittyisi Elviksen tyttäreen Lisa Marieen. Muutimme rivin 'the tears that he will cry' riviksi 'the tears that she will cry'. 

Elvis ei koskaan kysynyt, onko minulla uusia kappaleita. Kirjoitin vain sellaisen ja sitten sanoin: 'Mulla olis uus biisi' (nauraa). 

Pidän tavasta, jolla Elvis levytti kappaleeni. Elvis ei olisi levyttänyt kappaleitani, jos hän ei olisi pitänyt niistä. Itse asiassa hän kieltäytyi parista, toivon, että olisin kirjoittanut hänelle enemmän.

Toin myös Always On My Mindin Elvikselle. Hän äänitti sen ja Separate Ways'in samoissa sessioissa. Tämä tapahtui silloin, kun hän oli juuri eronnut Priscillan kanssa. Hän sanoi: 'Hei mies, sinä tapat minut näillä kappaleilla'. Nuo laulut ehdottomasti menivät hänen iholle."

Single Separate Ways/Always On My Mind nousi Billboardin Hot 100 -listalla sijalle 20.  Billboard Easy Listening -listalla se noteerattiin sijalla 3. Britit ymmärsivät laittaa tulevan Elvis-klassikon singlen A-puolelle. Always On My Mind/Separate Ways oli saarivaltakunnassa top ten -hitti, nousten korkeimmillaan sijalle 9.

Kappaleen säveltäjälle, Richard Mainegralle, laulu oli elämän mullistava tapahtuma:

"On suurta vähättelyä sanoa, että Elvis-biisi oli urani kohokohta. Olin tuolloin vasta 22-vuotias ja tullut suoraan Slidellistä musiikkialalle. Olin erittäin innoissani saadessani tehdä sitä, mitä olin aina halunnut tehdä. Minulta oli siihen mennessä levytetty vain noin kolme kappaletta, Yellow Pagesin, Gary Puckettin ja Pat Boonen taholta. Minulla tuikki tähdet silmissäni, mutta en ollut valmistautunut siihen, mitä oli tulossa.

Red West, joka kirjoitti kappaleen, oli yksi 'Memphis Mafiasta' – Elviksen henkivartija ja kamu. Hän johti tuolloin kustantamoa, johon satuin poikkeamaan vuotta aikaisemmin. Eräänä päivänä minulla oli melodia, josta Red todella piti, joten hän alkoi kirjoittaa sanoja siihen. Ennen pitkää hänen silmissään oli todella innostunut ilme, aivan kuin hän olisi tiennyt, että meillä oli jotain erityistä meneillään. 

Tarina nojautui Elviksen eroon Priscillasta, ja siihen, miten se vaikutti heidän tyttäreensä. Hän kertoi minulle, että kun se on valmis, Elvis levyttää kappaleen. Annoin sen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Ajattelin: 'Ei todellakaan!' Ensinnäkin, miksi Elvis haluaisi laulaa henkilökohtaisesta elämästään, josta jo nyt revittiin otsikoita mediassa päivittäin? Ja toisekseen, ei ollut mitenkään mahdollista, että pikkukaupungista tullut mitättömyys saisi kappaleen artistin levytettäväksi, jonka jokainen lauluntekijä maailmassa haluaisi laulavan laulujasi!

Red soitti minulle eräänä iltana muutamaa kuukautta myöhemmin ja soitti kappaleesta raakaäänityksen – kuuntelin itse asiassa, kuinka ELVIS PRESLEY lauloi kappaletta, jonka minä olin kirjoittanut! En ole koskaan elämässäni leijaillut niin pilvissä kuin silloin! Saimme lopulta tiedon, että kappaleemme tulee varmasti albumille. Usein kappale äänitetään, mutta se ei koskaan pääse niiden 10–12 laulun joukkoon, jotka todella menevät albumille. 

Muutamaa kuukautta myöhemmin, kun olimme muuttaneet Nashvilleen, saimme tiedon, että se tulee olemaan Always on My Mind -singlen kääntöpuoli. Kuinka siistiä se olikaan!!! Muutamaa viikkoa myöhemmin meille ilmoitettiin, että Separate Ways julkaistaan ​​pop-singlenä. Sen jälkeen laulujani ovat levyttäneet eräät melko suuret artistit, mutta mikään ei ole koskaan vastannut sitä tunnetta, joka minulla oli, kun kuulin ensimmäisen kerran The Kingin laulavan kappaletta, jossa minulla oli onni olla mukana!" 

Harmi, että Elvis ei koskaan heittänyt Separate Ways'ia livenä, vaikka sitä harjoiteltiinkin tammi-helmikuun 1973 Las Vegas-sesonkia varten. Always On My Mind olisi ollut myös livenä kova, etenkin Aloha from Hawaii -satelliittishow'ssa esitettynä. Silloinhan sitä toki ei tiedetty, että kappaleesta muodostuisi Elvis-klassikko. Separate Ways oli tuolloin julkaistun singlen A-puoli. Sitä pidettiin kovempana stygenä.

Elvis On Tour voitti vuoden parhaan dokumenttielokuvan Golden Globe -palkinnon (Best Documentary Film, 1972). Se jäi ainoaksi palkituksi Elvis-elokuvaksi.

Separate Ways | (Mock "Studio'" Session) RCA Studio C, Hollywood | 30.3.1972

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال