Stranger In The Crowd | 1970


Elvis palasi Nashvilleen, RCA:n Studio B:lle, kesäkuun 4. päivä 1970. Tuolloin oli vierähtänyt jo kaksi ja puoli vuotta kun artisti oli viimeksi levyttänyt kaupungissa.

Paluun yhteydessä uusittiin myös bändi. Lähes koko 1960-luvun Elviksen taustalla soittanut niin kutsuttu Nashvillen A-tiimi siirrettiin syrjään ja vaihdettiin soundeiltaan ajanmukaisempaan rytmiryhmään, joka osittain koostui legendaarisen Muscle Shoals -studion muusikoista.

Vaikka laadullisesti esitysten taso nousi vähintäänkin yhtä korkealle kuin edellisenä vuonna pidetyissä Memphisin sessioissa, varsinaisia megahittejä ei tällä kerralla syntynyt, jollei sellaiseksi lueta Yhdysvalloissa Billboardin sijalle 11 noussutta You Don't Have To Say You Love Me/Patch It Up -singleä, joka myi yli miljoona kappaletta. 

Yksi sessioiden helmi on modernimpaa poppiosastoa edustava Stranger In The Crowd, jonka studioversio julkaistiin albumilla Elvis – That's The Way Is (1970). Kappaleen kirjoitti Elvikselle Winfield Scott, joka oli aikaisemmin yhdessä Otis Blackwellin kanssa tehnyt Elvikselle muun muassa sellaisia hittejä kuten Return To Sender (1962) ja Devil in Disguise (1963).

Winfield on kertonut kappaleesta seuraavaa:

"Stranger In The Crowd oli todella hyvä kappale. Elimme aikakautta, jolloin muksut lähtivät kotoaan, ja heitä oli jokapuolella, muun muassa San Franciscon Height Asburyssa. Minusta tuntui, että monet nuorista, jotka saapuivat kaupunkiin, eivätkä tunteneet siellä ketään, tunsivat olevansa vain muukalaisia muiden joukossa. Se vaikutti minuun suuresti. Joten kirjoitin siitä biisin. Yritin vedota kaikkiin nuoriin, jotka olivat kaukana kotoaan. Joskus saatat olla keskellä ihmisjoukkoa ja tuntea itsesi maailman yksinäisemmäksi ihmiseksi. Elvis teki hienon tulkinnan siitä. Luulisin, että ainoa asia, mikä ei tehnyt laulusta ykköshittiä, oli se, että siinä ei ollut tarpeeksi countrya. Hän oli todellakin astunut popin puolelle, sillä se oli ehdottomasti popkappale.

Winfield Scott, kädessään Stranger In The Crowd'in nuottikirja.

Me emme kirjoittaneet täytebiisejä, välitimme jokaisesta laulusta, jotka lähetimme Elvikselle. Pidän kaikista Elviksen omien laulujeni tulkinnoista. Mutta jos pitäisi valita, niin nostaisin esiin kappaleet Return To Sender, (Such) An Easy Question ja Stranger In The Crowd. Tunnen ylpeyttä musiikkiani kohtaan, yhtä lailla, kuin heitä, jotka esittävät sitä. Kun ne kaksi elementtiä kohtaavat ja molemmat ovat hyviä, niin hyviä asioita tapahtuu. Ja niin totta tosiaan tapahtui Elviksen kohdalla."

Elviksen omasta mieltymyksestä kappaleeseen kielii se, että hän harjoitteli ja myös esitti sen konsertissaan seuraavalla Las Vegas -sesongilla, elokuussa 1970. Kyseinen sesonki filmattiin MGM:n taholta, mutta valitettavasti samana vuonna julkaistussa dokumenttielokuvassa That's The Way It Is esitystä ei nähdä (muuta kuin pieni pätkä harjoituksissa). Nyttemmin se tietenkin löytyy YouTubesta, kiitos epävirallisten julkaisutahojen (kts. video).

Ja vaikka Elvis videolla väittääkin, että kappale on tulevalta albumilta, joka julkaistaan vuonna 1982, niin se ei täysin pidä paikkaansa. Dokkarin tiimoilta tehty pitkäsoitto ilmestyi jo marraskuussa 1970.

Stranger In The Crowd | International Hotel, Las Vegas | 13.8.1970 (Dinner Show)

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال