One-Sided Love Affair | 1956


Elviksen esikoisalbumi Elvis Presley (1956) sisälsi valtaosin covereita, ainoastaan kaksi biisiä oli ensilevytyksiä (toinen niistä I'm Counting On You). Elvis-originaaleja olisi pitkäsoitolla voinut olla enemmänkin. Tuottaja Steve Sholes antoi RCA-levy-yhtiön uudelle tulokkaalle levytettäväksi kuusi laulua. Mutta keltanokalla oli pokkaa: Elvis kelpuutti tarjotuista kappaleista vain yhden. Se oli Bill Campbell'in rutiinitekele One-Sided Love Affair. Sholes'in on täytynyt puhkua raivosta. Myöhemmin urallaan Elvis valitettavasti joutui hieman venymään näissä asioissa ja antamaan periksi perfektionismilleen.

Biisi saattoi olla keskinkertainen, mutta Presley tekee nyt sen, mistä hänet myöhemminkin tultaisiin tuntemaan: hän nostaa kappaleen tasoa huimasti tulkinnallisilla avuillaan. Elvis lyö koko kliseearsenaalinsa kehiin, piiskaten äänensä lähes rytmisoittimeksi. Ja kun taustalla vielä kilkuttelee ilmavasti biisin toinen pääosanesittäjä Shorty Long pianoineen, on klassikko valmis.

Kirjassa The Art of Songwriting luotsataan näin syväluotaava analyysi Elviksen tulkinnasta:

"Sävellyksenä One-Sided Love Affair on sopivan tavallinen kuulostakseen viimeistelemättömältä, joten Campbell'in on täytynyt funtsia kuulleessaan, mitä Elvis, Bill ja Scotty olivat sille tehneet, että nyt hänen kaikkia syntymäpäiviään juhlitaan yhdellä kertaa. Elviksen perkussiomainen lähestymistapa sanoihin ja erityisesti hänen kykynsä sulauttaa yhteen kopeus ja komediallisuus, luomalla itsestään versio, joka kykenee silloittamaan nuo kaksi osatekijää, hän käyttää musikaalisia ja fraseerauksellisia taitojaan heijastaakseen laulun eteemme eloisina Technicolor-väreinä. Tiedostaen esitykseen parhaiten tulkinnallisesti sopivan dynamiikan, bändi pysyy taustalla, sillä aikaa, kun Elvis sylkee konsonantteja pitkin äänityskoppia, takoen kuin ihmeen kautta tekstistä uskottavaa jargonia."

Elvis on myöhemmin kertonut haastattelussaan (kohdasta 6:40 eteenpäin), että One-Sided Love Affair on hänen lempparinsa albumilta.

Annetaan vielä viimeinen sana Elviksen levy-yhtiön RCA:n entiselle promootiopäällikölle Chick Crumpacker'ille, joka loihti vuonna 2001 lausumaan Elviksen debyytistä seuraavaa:

"Elviksen ensimmäisellä albumilla on tyylejä joka lähtöön. On countrya, bluesia ja rockia. Elvis hoiti kaiken ilman isompia ponnisteluja. Pientä hienosäätöä saatettiin tehdä, mutta joka biisin hän veti saumattomalla tyylillä. Se oli hämmästyttävää. Emme olleet oikein valmiita moiseen." 

One-Sided Love Affair | RCA Studios, New York | 30.1.1956

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال