No More | 1961


Elviksen blockbuster-leffasta, Blue Hawaii (1961), noukittua kappaletta La Paloma (Kyyhkynen), tai kuten se Elvis-maailmassa paremmin tunnetaan, No More, voidaan hyvällä syyllä kutsua ensimmäiseksi kansainväliseksi hitiksi.

Elviksen katalogissa kappaleen tekijöiksi on merkitty Don Robertson ja Hal Blair, mutta totuus ei ole ihan niin yksinkertainen.

Kappaleen alkuperäinen säveltäjä oli Madridin konservatorion opiskelija, baskilainen Sebastián Iradier (tai Yradier). Hänen 1800-luvun puolessa välissä säveltämästä merimieshenkisestä kappaleesta tuli nopeasti valtavan suosittu, kun se levisi purjelaivojen miehistöjen mukana ympäri maailmaa. Siitä on tehty globaalisti lukemattomia instrumentaali- ja lauluversioita, ja jopa 5000 levytystä, enemmän kuin mistään muusta sävelmästä.

Iradier oli saanut vaikutteita Kuuban Havannan musiikista 1850-luvun matkoillaan. Hän kirjoitti kappaleen ja esitti sen ensimmäisen kerran Havannassa vuonna 1855, ja se julkaistiin vuonna 1859.

Ensimmäinen La Paloma -äänitallenne tehtiin tunnistamattomien soittajien kornettiduettona Emil Berliner United States Gramophone Company -yhtiölle, 3. marraskuuta 1894, mutta ensimmäisen vokaalitallenteen teki Ferruccio Giannini. Hänen äänityksensä tallennettiin 4. toukokuuta 1896. Giannini oli italialainen tenori, joka muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1885. Hän oli yksi ensimmäisistä laulajista, jota levytettiin levylle.

Suomessakin kappaleen on levyttänyt yli 30 artistia, mukaan lukien Olavi Virta.

Elvis esitti kappaleen vielä tammikuussa 1973 Aloha from Hawaii -satelliittishow'ta varten kuvatuissa välinumeroissa, jotka nauhoitettiin Honolulu International Center Arenalla ilman yleisöä. No More kuitenkin karsittiin pois kaikkiaan viisi esitystä sisältäneestä kattauksesta, joka nähtiin ensimmäisen kerran, kun show näytettiin nauhoitettuna lähetyksenä Yhdysvalloissa 4. huhtikuuta 1973.

Elokuvan kohtauksessa uintireissulla bikinien yläosan hukannut Joan Blackman nähtiin myös Elviksen vastanäyttelijättärenä elokuvassa Kid Galahad (1962).

No More | Radio Recorders, Hollywood | 21.3.1961

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال