I'll Take You Home Again, Kathleen | 1971


Elviksen virallisen YouTube-kanavan Lyric Video, 12. marraskuuta 2021 julkaistulta Elvis – Back In Nashville -boksilta, on vanha sävellys I'll Take You Home Again, Kathleen.

Monesti kappaletta erehdytään pitämään alkuperältään irlantilaisena, vaikka todellisuudessa se on vuonna 1875 saksalais-amerikkalaisen Thomas P. Westendorfin kirjoittama (sävellys pohjautuu löyhästi Felix Mendelssohnin viulukonserttoon e-mollissa op. 64 toinen näytös).

Lue myös: The amazing story behind the Irish ballad “I’ll Take You Home Again Kathleen” (irishcentral.com)

Elvis esitti kappaletta jo armeija-aikanaan Saksassa, Goethestrassen kodissaan Bad Nauheimissa. Vuodelta 1959 löytyy hänen varhainen kotiäänitys, mutta vasta vuoden 1971 toukokuussa, hän levytyssessioiden päätteeksi lauloi kolme kappaletta, itseään pianolla säestäen, joista yksi oli I'll Take You Home Again, Kathleen.

Pianosessioiden kaikki kolme esitystä julkaistiin heinäkuussa 1973 linjattomalla ja mielikuvituksetonta nimeä kantavalla albumilla, Elvis. Pitkäsoitto sysättiin ulos Aloha from Hawaii via Satellite -show'n menestyksen vanavedessä. Se myi maailmanlaajuisesti yli miljoona yksikköä, mutta kotimaassaan kipusi kuitenkin vain vaatimattomalle Billboardin listasijalle 52.

Ernst Jorgensenin kirjassa Elvis Presley – A Life In Music taustoitetaan tuota poikkeuksellista kotikutoista hetkeä studiossa, tuottaja Felton Jarvisin ja äänittäjä Al Pachuckin seuratessa vieressä:

"Päättäen vangita tunnelman, jonka hän saavutti esiintyessään kotona, Elvis istui pianon ääreen intohimoiseen mutta vaatimattomaan soolosettiin. Hänen valitsemistaan kolmesta kappaleesta kaksi oli ollut suosikkeja jo Saksassa: I'll Take You Home Again, Kathleen ja Ivory Joe Hunterin I Will Be True, jotka molemmat hän oli äänittänyt kotilaitteistollaan Bad Nauheimissa. Tämä vanha materiaali tuskin oli sitä, mitä Felton tai RCA etsi Elvis-sessiossa, mutta Al Pachucki oli valmis laittamaan nauhat pyörimään. Näistä kolmesta liikuttavin oli toinen Ivory Joe Hunterin kappale, It's Still Here, mutta myöhemmin Felton ilmoitti innostuneena Everstille, että jälkiäänitysten avulla niistä kaikista saisi 'mahtavia lauluja', jotka vakuuttaisivat sekä Elviksen että hänen managerinsa niiden kaupallisesta potentiaalista."

Kappaleet julkaistiin ensimmäisen kerran albumilla Elvis (1973), joka tunnetaan myös nk. Fool-albumina. Tuolloin esityksiin oli dubattu jousisoittimet, mutta videolla I'll Take You Home Again, Kathleen kuullaan sellaisenaan, vain Elvis, pianoa soittaen.

Elvis – Back In Nashville on jatko-osa vuoden 2020 From Elvis In Nashville -julkaisulle, joka luotasasi läpi kesäkuun 1970 maratonsessiot, ja sillä kuullaan maalis-touko-kesäkuun 1971 materiaalia samalla idealla, jälkiäänityksistä vapaana, ilman jousi- ja puhallinsoitinten muodostamaa mattoa.

I'll Take You Home Again, Kathleen | RCA Studio B, Nashville | 19.5.1971

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال