Stop, Look And Listen | 1966


Elokuvan Spinout (Loma Kaliforniassa, 1966) soundtrack-albumi oli ajankohtaansa nähden yllättävänkin tasapainoinen ja toimiva kokonaisuus, jonka avausraita Stop, Look And Listen on ihan ehta rock'n'roll, jollaista ei hetkeen sylki ollut Elviksen suuhun tuonut. Harmi vain, että sitä ei oikein kukaan huomannut.

Jos albumi olisi lanseerattu ulos muutama vuosi aikaisemmin olisi se ollut enemmän ajassa kiinni ja varma hitti, mutta vuonna 1966 tapahtui musiikkimaailmassa jo niin paljon kaikenlaista muuta jännää, että edellisen vuosikymmenen rock'n'rollin kuningas jäi auttamatta jalkoihin. 

Elvis veivaa kelpo version tästä Rick Nelsonin originaalista, joka löytyy albumilta Spotlight On Rick (1964). Seuraavana vuonna myös rock'n'rollin isähahmo Bill Haley ja hänen Komeettansa ottivat kappaleen käsittelyynsä

Leffa itsessään edusti sitä samaa formulaa, mihin jo muutaman vuoden ajan oltiin totuttu. Jollei päätähti heilunut palmujen tahdissa rannalla, niin sitten ajettiin rallia. Spinout edusti sitä jälkimmäistä.

Biisin leffaesityksessä nähdään tuolloin melko harvinainen naisrumpali (Deborah Walley). Mutta valitettavasti tämä tasa-arvoidylli pitää heti rikkoa, koska oikeasti kapuloissa oli noin 18 tuhannessa sessiossa soittanut ja lähes kaikki musiikkimaailman legendat läpikäynyt Buddy Harman.

Stop, Look And Listen on Rick Nelsonin alkuperäislevytys, joka löytyy albumilta Spotlight On Rick (1964).

Kappaleen on kynäillyt Joy Byers – tai ainakin niin ollaan yleisesti luultu. Kuitenkin muutama vuosi takaperin hänen aviomiehensä, legendaarinen musiikkituottaja Bob Johnston väitti, että juurikin hän kirjoitti kaikki kappaleet, joko osin tai kokonaan, vaimolleen Joy'lle, johtuen sopimusteknisistä syistä. Joy Byersin nimi löytyy kuudestatoista (!) Elviksen biisistä, aikavälillä 1964–1968, sisältäen sellaisia hienouksia kuten It Hurts Me ja Let Yourself Go.

Oli miten oli, mutta Byers on itse kertonut kirjassa Writing For The King seuraavaa: "On jänskä tunne tietää, että Elvis on levyttänyt joukon kappaleitasi. Voitko kuvitella tuuriasi? Olin 1950-luvun kotiäiti ja asuin alemmassa keskiluokan naapurustossa, ja seuraava asia, jonka tiedät, että olet kirjoittamassa kappaleita Elvis Presleylle. Olin innoissani, vain innoissani."

Jenkeissä ja Briteissä leffasta julkaistu pitkäsoitto nousi juuri ja juuri top kahdenkympin paremmalle puolelle. Se ei ollut kehuttava suoritus julkaisulle, jonka kannessa luki "Elvis".

Eikä tilanne siitä tulisi ainakaan paranemaan. Pohjakosketus saavutettiin (jälleen) rallielokuvalla Speedway (Vauhtihullut, 1968), kun siitä irrotettu soundtrack nousi kotimaassaan korkeimmillaan listasijalle 82. Briteissä se ei jaksanut kivuta listoille lainkaan.

Summa summarum: Spinout on mainio Long Play, joka kannattaa kuunnella läpi vaikka Spotifysta, jos sille päälle sattuu. Roll FM -radiokanava valitsi albumin taannoin ruodittavaksi sarjaansa Mainettaan parempi levy. No, sitähän se toki on.

Stop, Look And Listen | Radio Recorders, Hollywood | 16.2.1966

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال