Something | 1973

Something oli George Harrisonin ensimmäinen kappale, joka pääsi Beatles-singlen A-puolelle. Siitä tuli välitön menestys. Sinkku nousi Yhdysvalloissa Billboardin ykköseksi ja kotimaassaan listasijalle 4.

Something löytyy Beatlesin Abbey Road (1969) -albumilta, joka oli viimeinen pitkäsoitto, jonka nelikko äänitti yhdessä. On sanottu, että Harrison nousi Abbey Road'illa lauluntekijänä Lennonin ja McCartneyn rinnalle. George oli tarjonnut laulua ensin Joe Cockerille ja Jackie Lomaxille, mutta päättikin toukokuussa 1969 levyttää sen itse. Harrisonin avustamana Cocker ehti jo äänittää kappaleesta demoversion. Ja se päätyikin heti marraskuussa 1969 julkaistulle Cockerin toiselle albumille, Joe Cocker!.

Something on Yesterdayn jälkeen toiseksi eniten levytetty Beatles-cover. Se oli aikoinaan jokaisen itseänsä kunnioittavan viihdetaiteilijan pakkopulla. Sen on levyttänyt niin Frank Sinatra, Tom Jones, Engelbert Humperdinck kuin soulin kuningas James Brown'kin. Elvis Presley ei ollut tässä säännössä poikkeus.

Elvis otti laulun ensimmäistä kertaa ohjelmistoonsa elokuun 1970 Las Vegas -sesongilla, ja heti sen avausshow'ssa. Hän esitti sitä ajoittain myös vielä seuraavana vuonna, kunnes biisi käytännössä pudotettiin keikkasetistä vuonna 1972 (yksi ainoa kirjattu esitys löytyy Chicagosta, 17.6.1972). Mutta sitäkin näkyvämmin se palautettiin takaisin tammikuussa 1973, kun Elvis tulkitsi kappaleen kaikessa loistossaan, satojen miljoonien uteliaitten silmäparien seuraamana, kuuluisassa Aloha from Hawaii -konsertissa, joka välitettiin satelliitin välityksellä ympäri maailmaa.

Kun näytti jo siltä, että Somethingin joutsenlaulu olisi soinut Vegasissa 23.8.1973 (DS), niin Elvis esitti sen vielä fanin toivomuksesta Ashvillessa, North Carolinessa, 24. heinäkuuta 1975. Se jäi Elviksen osalta kappaleen viimeiseksi esitykseksi.

Something oli ensimmäinen George Harrisonin kappale, joka pääsi Beatles-singlen A-puolelle. B-puolelta löytyi Lennonin käsialaa oleva, Abbey Road -albumin aloitusraita, Come Together.

Laulun inspiraationlähteinä Harrisonilla olivat Ray Charles (jonka hän kuvitteli laulavan kappaletta) ja epäilemättä James Taylorin vuoden 1968 levytys Something In The Way She Moves sekä vaimonsa Pattie. James Taylor: ”Olin kirjoittanut Something In The Way She Moves -laulun pari vuotta ennen sen levytystä ja, hassua sinänsä, olisin halunnut sen nimeksi I Feel Fine, mutta yksi Beatles-raitahan oli jo sen niminen. Huomaan usein muiden vaikutteita omissa lauluissani. Jos George otti tietoisesti tai tiedostamattaan jonkun säkeen minun laulustani, niin se on minusta vain hyvin imartelevaa. Sellaista nyt tapahtuu kaiken aikaa.”

Laulun on yleensä oletettu kertovan Pattiesta, mutta vuonna 1996 tehdyssä haastattelussa George kertoo näin: ”Minä vain kirjoitin laulun, mutta joku teki sen ympärille videon, jossa oli kuvamateriaalia minusta ja Pattiesta, Paulista ja Lindasta, Ringosta ja Maureenista, Johnista ja Yokosta. Kirjoitushetkellä minä ajattelin Ray Charlesia.” Mutta Pattie on yhä sitä mieltä, että George oli ajatellut häntä: ”Minulle hän sanoi aina, että laulu kertoi minusta.” Oli miten oli, mutta kuten itse Hallituksen puheenjohtaja, Frank Sinatra, on asian hienosti tiivistänyt: ”Something on paras Lennon-McCartney rakkauslaulu.” Ei haittaa Frank, muutkin mokaa.

Muita Elviksen levyttämiä/esittämiä Beatles-kappaleita ovat: Hey Jude (American Sound Studio, Memphis 21.1.1969), Yesterday (Las Vegas, elokuu 1969), Get Back/Little Sister -medley (eri konserteissa aikavälillä 1970–1973). Lisäksi vuonna 1994 julkaistiin harvinainen jammailuversio kappaleesta Lady Madonna (RCA Studio B, Nashville 17.5.1971).

Katso myös: The Five Beatles songs that Elvis Presley sang

Beatlesit tapasivat Elviksen elokuussa 1965, hänen Perugia Wayn asunnollaan, Los Angelesissa. Mutta George Harrison pääsi heittämään kättäpäivää Elviksen kanssa vielä kesäkuussa 1972, New Yorkissa, kun Elvis konsertoi Madison Square Gardenilla. 

George on kertonut tapaamisesta seuravaa: ”Kun näin hänet, olin enempi hippi vielä silloin. Minulla oli farkkuasu ja pitkä tukka. Menin backstagelle tapaamaan häntä. Ensin häntä ei näkynyt missään, mutta lopulta hän ilmestyi kulman takaa valkoinen kultakimalteinen asu päällään ja iso vyönsolki yllään. Hän oli ruskettunut ja hiukset pikimustat. Ja hän näytti... ihan kuin olisin tavannut Vishnun tai Krishnan tai jonkun. Olin ihan että 'wau!' Ja tunsin itseni hänen rinnallaan hyvin pieneksi ja likaiseksi. Sanoin, että 'moi Elvis, mitä kuuluu?'. Ja hän vastasi möreällä äänellä: 'Hi!'. Ja olisin halunnut sanoa hänelle, että miksi et vain heittäisi That's All Right Maman tyyppistä kamaa ja unohtaisit ne kiljuvat naislaulajat sun muut krumeluurit. Mutta hän kyllä esitti show'ssa pari hyvää juttua.”

Vaikka George ei välttämättä ollutkaan kovin ihastunut myöhempään live-Elvikseen, niin hän on varmasti ainakin salaa hykerrellyt, kun Elvis esitti Somethingin satelliittishow'ssaan puoli vuotta tapaamisen jälkeen, näyttäen... kyllä, juurikin siltä Georgen mainitsemalta Vishnulta.

Something | Honolulu International Center Arena, Havaiji | 14.1.1973

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال