If I'm a Fool (For Loving You) | 1969


Helmikuussa 1969 äänitettiin American Sound Studiolla, Memphisissä, legendaaristen sessioiden vähemmän tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluva If I'm a Fool (For Loving You). Se todisti, että Elvis handlasi edelleen myös simppelimmän materiaalin tulkinnan, sellaisten järkäleiden rinnalla, kuten Suspicious Minds ja In The Ghetto, painaen myös niihin oman lähtemättömän sormenjälkensä.

Alkuperäislevytys löytyy kyseisissä sessioissa kosketinsoittajana toimineen Bobby Woodin katalogista, vuodelta 1964 (Samana vuonna kappaleen levytti myös Jimmy Clanton). Ilmeisesti sen vuoksi se ajautui myös Elviksen esitettäväksi. Wood myös soittaa koskettimia Elviksen versiolla.

Kappaleen kirjoitti Stan Kesler (11.8.1928–26. 10.2020), jonka ura alkoi Elviksen lailla myös Sun-studiolta. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Presley touhusi Keslerin kappaleiden parissa. Elvis oli jo Sunilla levyttänyt sellaiset Keslerin tuotokset, kuten I'm Left, You're Right, She's Gone (kirjoitettu yhdessä Bill Taylorin kanssa) ja I Forgot to Remember to Forget (kirjoitettu yhdessä Charlie Feathersin kanssa). Molemmat biisit olivat Presleyn alkuperäislevytyksiä, joista jälkimmäinen nousi Billboardin kantrilistan ykköseksi, ollen siten Elviksen ensimmäinen listaykköslevy.

Kesler toimi myös kitaristina ja basistina Carl Perkinsin ja Jerry Lee Lewisin hittilevyillä. Tuottajana hänen menestynein levynsä oli Sam the Shamin and the Pharaohsin kappale Wooly Bully.

Kantrivaikutteinen If I'm a Fool (For Loving You) sulostutti vuoden 1970 ensimmäistä Elvis-albumijulkaisua, Let's Be Friends. Keskihintainen kokoelma sisälsi suurimmaksi osaksi leffabiisejä, joiden joukkoon oli sujautettu kaksi American Sound Studiolla tehtyä levytystä. Toinen niistä oli Bobby Darinin originaali I'll Be There, vuodelta 1959.

On erikoista, että samaan aikaan kun sellainen huippukokonaisuus kuin From Elvis in Memphis myi vielä hyvin ympäri maailmaa, julkaistaan samoista American Sound Studion -sessioista kappaleita epätasaisella "budget"-albumilla. Se kertoo selkeästi siitä, kuinka levy-yhtiöllä ja manageritaholla ei ollut hajuakaan ja vielä vähemmän suunnitelmallisuutta siitä, kuinka Elvis Presleyn kaltaista artistia tulisi uuden paluunsa myötä luotsata uskottavalla ja kestävällä otteella eteenpäin. 

Let's Be Friend's -albumi sisältää vain yhdeksän biisiä, mutta kuuluu silti vahvimpiin Elviksen keskihintaisten Camden-julkaisujen sarjassa.

If I'm a Fool (For Loving You) | American Sound Studio, Memphis, Tennessee | 20.2.1969

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال