It's Easy for You | 1976

It's Easy for You on nauhoitettu Elviksen kotona Gracelandissa, niin kutsutussa Jungle Room'issa.

Elviksen 1970-luvun tuotanto on valitettavan aliarvostettua. Artisti laajensi tulkinnallisia avaruuksiaan vuosien varrella. Merkitys valettiin betoniin 1950-luvulla, mutta olisi näköalatonta ja jopa vaillinaista olla huomioimatta hänen viimeisten vuosien levytyksiään. Aikuisia tekstejä tulkittiin elämän tuoman kokemuksen kautta vakuuttavasti. Kuolemattomaksi ristitty jauhoi itsestään lihaa ja puristi verta, kuten esimerkiksi musikaalilegenda Andrew Lloyd-Webberin Elvikselle räätälöidyssä kappaleessa, It's Easy for You

Cats-musikaalin säveltäjäkin kunnostautuneen Andrew Lloyd Webberin, Tim Ricen kanssa kirjoittama kappale on erikoisuus Webberin katalogissa. Hän on kertonut Rolling Stone -lehden haastattelussa, että It's Easy for You on ainoa laulu, jonka hän on kirjoittanut musikaalien ulkopuolelta.


Tim Ricen sihteerillä sattui olemaan läheinen yhteys Carlin Musicin Freddie Bienstockiin, joka oli esitellyt Timin Elvikselle lyhyesti Hilton-hotellissa Las Vegasissa pari vuotta aiemmin. Tim muistelee aikoja omaelämäkerrassaan Oh, What A Circus:

"Otimme vapaata Evita-musikaalin teosta ja monista muista häiriötekijöistä pariksi päiväksi ja ideoimme pari numeroa, jotka ajattelimme olevan hänelle (Elvikselle) sopivaa matskua. Ensimmäinen oli kantrivaikutteinen balladi nimeltään It's Easy For You, joka käsitteli avioliiton hajoamista ja myöhemmin rakastajattaren hylkäämistä. Toinen oli Chuck Berry -pastissi nimeltään Please Don't Let Lorraine Come Down, joka kertoo yläkerrassa asuvasta huonomaisesta naisesta. 

Freddie välitti demomme Elvikselle, joka lopulta päätyi äänittämään It's Easy for You'n Gracelandin studiossaan, lokakuussa 1976. Ja vaikka sovitus ja tuotanto kuulostivat todella heikoilta, Elviksen laulu ei ollut ollenkaan hullumpaa. Ajatus siitä, että Elviksen on täytynyt viettää vähintäänkin viisitoista minuuttia tutkien sanojamme ja musiikkiamme, vetää nöyräksi.

It's Easy For You julkaistiin lopulta hänen viimeisimmän albuminsa Moody Blue viimeisenä kappaleena. Melkein heti sen jälkeen kun juhlimme sen julkaisua (kesäkuussa 1977), surimme hänen kuolemaansa. Hänen siirtymisensä taivaalliseen orkesteriin merkitsi tietysti sitä, että albumi myi automaattiseti miljoonia, sen sijaan, että se olisi ollut taiteellisesti ansaittua. Siitäkin huolimatta rojaltimme kappaleesta ovat pysyneet mystisesti vaatimattomina vuosien saatossa, ne todellakin pysyivät olemattomina yli kymmenen vuoden ajan. 

Oli melko kauhea yhteensattuma, että kappale, jonka kirjoitin Marvin Hamlischin kanssa, nimeltään The Only Way To Go, osoittautui viimeiseksi kappaleeksi Bing Crosbyn viimeisellä albumilla, joka julkaistiin vähän ennen hänen kuolemaansa."

Elvis siis skippasi toisen lauluntekijäkaksikon biiseistä, mutta päätti levyttää It's Easy for You'n. Se ei ole huono sävellys, mutta varmastikin laulun teksti oli se, joka kiinnitti Elviksen huomion. Se oli niin henkilökohtainen, että sitä olisi voinut luulla hänen itsensä kirjoittamaksi:

You don't have to face the music
You don't have to face the crowd
Just go back where you came from
You ain't even proud

I had a wife and I had children
I threw them all away
And now you tell me, you dare to tell me
I should go back to them
What do you think I should say

Kuten Tim Rice jo valitettavasta yhteensattumasta kertoikin, on It's Easy for You viimeiseltä Elviksen elinaikana julkaistulta albumilta Moody Blue (1977), sen viimeinen raita. Elvis levytti kappaleen kotonaan Gracelandissa lokakuussa 1976. Nämä erikoislaatuiset olohuonesessiot jäivät... kyllä, hänen viimeisiksi.

Videolla ei kuulla Moody Blue -albumin versiota, vaan Elviksen ensimmäinen yritys kappaleesta, joka olisi jo kelvannut levylle. Masteriksi valittiin otto 2. Äänitteellä kuullaan kuinka Elvis ennen esitystä ripittäytyy studiomuusikoille: "I get carried away very easily, emotional son of a bitch."

It's Easy for You | Graceland, Memphis | 29.10.1976

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال