Crawfish | 1958


Crawfish on Elviksen parhaimmaksikin mainitun elokuvan King Creolen (1958) avausnumero. Ohjaajana mustavalkoleffan spesialisti, unkarilaissyntyinen Michael "Casablanca" Curtiz – ja se näkyy.

Muista tekijöistä mainitsemisen arvoisia ovat vielä kuusi Oscar-ehdokkuutta saanut kuvaaja Russell Harlan (Rio Bravo, Hatari) ja lavastajina yhteensä 29 Oscar-ehdokkuutta saavuttaneet Sam Comer ja Frank R. McKelvy. Myöskään leffan toinen käsikirjoittaja ei ollut ihan turha kaveri: Michael V. Gazzo nimettiin myöhemmin Oscar-ehdokkaaksi sivuosaroolistaan elokuvassa Kummisetä II (1974).

Kappaleen kirjoittivat Elvikselle Fred Wise ja Ben Weisman, joidenka katalogista löytyvät muun muassa sellaiset Elviksen leffabiisit, kuten Follow That Dream ja I Got Lucky. Ben Weisman nauttii (kyseenalaista) kunniaa siitä, että hänen tekijätiedot löytyvät yhteensä viidestäkymmenestäseitsemästä Elvis-biisistä.

Crawfish on ainoa reggae-poljentoinen kappale Elviksen tuotannossa. Yhdessä jazz-laulaja Kitty Jean Bilbrew'in (paremmin tunnettu nimellä Kitty White) esitetty kappale on myös Elviksen ainokaiseksi jäänyt afroamerikkalaisen artistin kanssa laulettu duetto. 

Johtuiko kappaleen reggae-vaikutteista, että kyseisen genren suuri diggari, The Clash -laulu- ja soitinyhtyeen nokkamies Joe Strummer on maininnut sen olevan yksi hänen suosikkibiiseistään Elviksen tuotannosta. Crawfish ja Strummerin biisisuositus on kuultavissa dokumenttielokuvan Joe Strummer: The Future Is Unwritten (2007) -soundtrackilla.

Vuonna 1978 Jean Bilbrew julkaisi kappaleen singlenä, pidempänä versiona ja uusituilla taustoilla. Siinä kuullaan myös hänen täysimittainen laulamansa intro, jota ei vielä tuolloin ollut kuultu levyllä.

Laulu on coveroitu useampaankin kertaan, ehkä tunnetuin niistä on Johnny Thundersin ja Patti Palladin vuonna 1985 julkaistu versio, joka löytyy heidän cover-albumiltaan Copy Cats (1988).

Ja vielä kaiken tämän jälkeenkin eräät fanit jaksavat aina marmattaa, että kappaleessa lauletaan ravuista. Mitä välii?!

Crawfish | Radio Recorders, Hollywood | 15.1.1958

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال