Tuleeko Elvis Presley ensi vuonna Suomeen? | Suosikki 1972

Nuorison ykkösaviisissa, Suosikissa, uutisoitiin kohu-uutinen loppuvuodesta 1972. 

Sen jälkeen kun Elvis Presley teki näyttävän paluun lavoille, kahdeksan vuoden tauon jälkeen, vuonna 1969, alkoivat paineet kasvaa Elvis-organisaation sisällä lähteä kiertueelle Eurooppaan ja muualle maailmaan. Kutsuja sateli joka puolelta maapalloa ja median painostus sekä spekulointi heitti lisää bensaa liekkeihin. Jonkinlaisia suunnitelmia maailmankiertueesta varmasti oli ilmassa, mutta ne kaikki kuitenkin kariutuivat. 

Homma kuitattiin satelliliittishow'lla, joka välitettiin osaan maailmaa, lähinnä Aasiaan, suorana lähetyksenä Havaijilta 14.1.1973. Monessa muussa maassa se nähtiin jälkilähetyksinä, keräten yhteensä useiden satojen miljoonien katsojien silmäparit tv-vastaanottimien ääreen. Ohjelma oli valtava menestys ja ennennäkemättömän massiivinen ja laajalle levitetty musiikki- markkinointi- ja mediaprojekti.

Syitä Elviksen "haluttomuuteen" esiintyä muualla maailmassa on arvailtu läpi vuosikymmenien, mutta lopullinen totuus tuskin koskaan selviää. Syyttävä sormi yleensä osoittaa kohti rautaisissa pihdeissä suojattiansa pitänyttä manageria Eversti Parkeria

Hän oli laittomasti Yhdysvaltoihin saapunut Hollannin kansalainen, oikealta nimeltään Andreas Cornelius van Kujik. Parker ei koskaan hakenut maan kansalaisuutta. Siitä johtuen hänellä ei myöskään ollut passia, eikä oikeutta palata maahan, jos hän sieltä poistuisi. Parkerin passittomuutta on pidetty yhtenä syynä siihen, miksi Elvis jäi Amerikan rannoille ruikuttamaan.

Parker itse on väittänyt haastatteluissaan, että Elvis ei halunnut esiintyä ulkomailla, mutta hänen lausuntojaan ei yleisesti pidetä kovinkaan luotettavina. Olihan hän tunnettu melkoisena silmänkääntäjänä ja "lumettajana". Elviksen lähipiiri kuitenkin vannottaa poikkeuksetta, että Elvis kiihkeästi halusi esiintyä ympäri maailmaa, ja etenkin Englannissa, jossa hänellä oli fanaattisimmat fanit.

Elvis ei kuitenkaan koskaan esiintynyt Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella, Kanadaa lukuunottamatta. Ajatus on edelleen käsittämätön. Se olisi nykypäivänä jo täysin mahdotonta edes hyvin suositulle artistille, saatikka Elviksen kaltaiselle supertähdelle. Sen sijaan Elvis tyytyi kiertelemään Amerikan pikkukaupunkeja ja esiintymään vuodesta toiseen Las Vegasissa ja Lake Tahoessa parin tuhannen ihmisen yleisöille.

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille.

MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال