Mama Liked The Roses | 1969


Lähes myyttisiin mittoihin kasvanut tarina Elviksen ja hänen äitinsä Gladysin läheisestä suhteesta on kaikille tuttu. Äiti ja poika olivat erottamattomat.

Kirjailija Nick Cohn on tiivistänyt asian hyvin: "On helppo sanoa, että hän oli mammanpoika, mutta ei hän ollut. Se oli yksi sellaisista äiti ja poika suhteista, joissa on vaikea sanoa, missä kohti äiti loppuu ja poika alkaa. Ja kun hänen äitinsä kuoli, se jätti häneen aukon. Hän ei enää sen jälkeen ollut kokonainen."

Gladys kuoli vain 46-vuotiaana 14.8.1958. Se musersi Elviksen. Hänen kasvoilleen ilmaantui kaiho, joka ei enää koskaan niiltä täysin häipynyt.

Tammikuussa 1969, kun Presley teki uutta paluutaan musiikkimaailmaan, hän levytti kotikaupungissaan Memphisissä, American Sound Studiolla, muistokirjoituksen äidilleen. Johnny Christopherin Mama Liked The Roses oli Elvikselle varta vasten räätälöity. Christopherin nimi löytyy tekijätiedoista myös sellaisten Elviksen levyttämien kappaleiden kohdalta, kuten If You Talk In Your Sleep ja Always On My Mind.

Paatoksellisuuden karikot niukasti välttävällä pakahduttavalla balladilla on selkeästi juuret gospelissa. SevenPonds.com -sivuston bloggaaja Kimberly Lane on kuvaillut kappaletta seuraavasti:

"Näyttäisi siltä, että kun tarvitaan tulkitsijaa muistolauluille, niin Kingi on edelleen mies paikallaan, etenkin kun halutaan saada aikaan sydäntäsärkeviä balleja, jotka ulottuvat syvälle sieluun. Elviksen gospel-juuret loistavat hänen vuoden 1969 kappaleessaan Mama Liked The Roses, jonka hän laulaa Gladys-äitinsä muistoksi, joka kuoli 11 vuotta aiemmin maksakomplikaatioiden aiheuttamaan sydänkohtaukseen.

Miellyttävä melodia yhdistettynä Johnny Christopherin kirjoittamiin sanoihin, jotka kuvaavat monenlaisia tehtäviä, joita monet äidit suorittavat jokapäiväisessä elämässään, kulminoituvat täysin samaistuttavaan lauluun, joka luo välittömän nostalgian tunteen kaikkeen, mitä omat vanhempasi voisivat tehdä eteesi."

Kappale oli suunniteltu julkaistavaksi yhdellä Elviksen parhaista albumikokonaisuuksista, From Elvis In Memphis (1969), mutta jälleen kerran tekijänoikeudellisista väännöistä johtuen se korvattiin komealla Power of My Love -rokkirutistuksella. Biisin takaa löytyy Elvikselle liiankin tuttu tekijäkolmikko Giant/Baum/Kaye, jotka tietenkin olivat Eversti Parkerin hallinnoimman Hill & Range -musiikkikustantamon palkkalistoilla.

Huhtikuussa 1970 Mama Liked The Roses kuitenkin julkaistiin The Wonder of You -sinkun b-puolella. Kappale piti alun perin julkaista äitienpäiväsinglen a-puolella. Siitä kertoo jo kansikuvakin, jossa Elvis seisoo valkoinen puku päällä, ruusumaljakon edessä (kuva elokuvasta Speedway), mutta The Wonder of You'n katsottiin kuitenkin olevan näistä kahdesta se kaupallisempi vaihtoehto. Ja oikeaanhan siinä osuttiin: Yhdysvalloissa single nousi sijalle 9. ja Briteissä aina ykköseksi asti.

Suomeksi kappaleen on kääntänyt ja tulkinnut Jorma Kääriäinen, nimellä Äidille.

Mama Liked The Roses | American Sound Studio, Memphis, Tennessee | 21.1.1969

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال