I'm Comin' Home | 1961


Joulukuun 16. päivä 2020 menehtyi 78-vuotiaana rockabilly-laulaja ja pianisti Carl Mann. Hän syntyi ja vietti nuoruutensa Tennesseen osavaltiossa, lauloi lapsena kirkossa, kuunteli kantrimusiikkia ja aloitti uransa Sun Recordsin artistina Memphisissä. Kuulostaako tutulta?

"Soitin enimmäkseen kantrimusiikkia, ja ehkä joitakin bluesilta saundaavia biisejä", on Mann kertonut myöhemmin. "Mutta kun Elvis ilmestyi kehiin, aloin esittää hänen matskuaan, ja sitä kautta kehitin oman tyylini."

Mann'in ainoaksi isommaksi hitiksi muodostui vuonna 1959 levytetty billy-tempoinen sovitus Nat King Cole'n ykköshitistä Mona Lisa, jota onnistuneesti käytti hyväkseen myös brittiläinen artisti Shakin' Stevens albumilleen Shaky (1981).

Sen suurempaan menestykseen ei jaksanut nousta Mann'in myös vuonna 1959 julkaistu South Of The Border/I'm Comin' Home -singlekään. Olisiko kääntöpuolelta löytynyt kotiinpaluusta kertova kappale kuitenkin pitänyt sijoittaa singlen a-puolelle? 

Kantriegenda Charlie "Silver Fox" Rich'in Carl Mann'ille kirjoittama pirteä pop-a-billy oli aikaansa istuva, pätevä kaupallinen iskusävelmä, jonka potentiaalin huomasi myös artisti nimeltään Elvis Presley. 

Maaliskuussa 1961 Elvis saapui Nashvilleen levyttämään materiaalia albumilleen Something for Everybody, aloittaen sessiot kyseisellä kappaleella, joka tuntui sopivan hänelle luontaisesti. Vaikka sovitus kopioitiin lähes orjallisesti Mann'in versiosta, tekee Elvis siitä tavoilleen uskollisesti itsensä näköisen tulkinnan, joka ei olisi hävennyt single-julkaisuna hänelläkään. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Seitsemäs otto valittiin masteriksi ja pitkäsoiton b-puolen aloitusraidaksi.

Carl Mann nousi uudelleen suosioon 1970-luvun lopun rockabilly-revival-aallon myötä, ja nauttii ansaitsemaansa arvostusta piireissä. Rockabilly Hall of Fameen hänet valittiin vuonna 2006.

I'm Comin' Home | RCA Studio B, Nashville | 12.3.1961

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille. MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi!

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال